piątek, 24 sierpnia 2012

Ryż jaśminowy Britta z cielęciną i warzywami



Ryż jaśminowy marki Britta znany jest jako "tajski pachnący ryż", z którego podczas gotowania uwalnia się kwiatowy aromat. Ziarna tej odmiany są długie i śnieżnobiałe jak kwiaty jaśminu. Po ugotowaniu jest puszysty.
Jego zastosowanie jest wszechstronne, od potraw kuchni azjatyckiej przez potrawy z owocami morza do dań z drobiem czy dziczyzną i orzechami nerkowca. Polecany również do deserów na bazie ryżu.
Jest lekkostrawny, więc osoby dbające o linię bez oporów mogą się nim zajadać. Podbija serca i podniebienia zarówno znawców kuchni tajskiej jak i tradycyjnej. Chętnie sięgają po niego miłośnicy potraw klasycznych, jak również dań wyszukanych. Warto wprowadzić ten aromatyczny produkt do swego menu.
Ja wykorzystałam ten ryż do potrawy z cielęciną i warzywami. Zestaw taki dał niesamowite wrażenie, zarówno smakowe jak i zapachowe.

Składniki:
  • pół pora
  • 1 duża marchew
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 40 dag pokrojonej cielęciny
  • 15 dag pokrojonej wątroby cielęcej
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 dag masła
  • 2 torebki ryżu jaśminowego Britta
  • 1 kostka bulionu
  • 1 pęczek pietruszki, estragon, koperek
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Por, marchew i seler dobrze umyć, oczyścić i pokroić odpowiednio w małe paski, krążki, kostki.
  2. Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby ledwo je przykrywała. Przyprawić i dusić przez 20 minut. Następnie odcedzić, a wywar odstawić na później.
  3. Cebulę i pietruszke posiekać.
  4. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, wrzucając zamiast soli, kostkę bulionu.
  5. Na patelni rozgrzać olej, smażyć w nim cielęcinę do zrumienienia, dodać cebulę i dusić około 10 minut. Dodać wątrobę i smażyć ciągle mieszając przez następnie 2 minuty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, estragonem i koperkiem.
  6. Ryż odsączyć i zmieszać dokładnie z mięsem, jarzynami i posiekana pietruszką. Do filiżanek wypłukanych gorącą wodą nakładać porcje ryżu, lekko ugniatać, a następnie wykładać na półmisek i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika.
  7. W małym rondlu roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i zalać odstawionym wywarem z jarzyn, zagotować, przyprawić i podbić roztrzepanym jajkiem.
  8. Sos i ryż podawać oddzielnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz