Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 30 dag wołowiny
- 1 marchew
- ćwierć bulwy selera
- 1 czerwona papryka
- 1 dynia
- 1 mały koper włoski
- 2 cebule siedmiolatki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- koperek i pietruszka
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w małą kostkę i równo obsmażyć w gorącym oleju.
- Marchewkę pokroić w plastry, potem ją poćwiartować, seler pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z szypułek, opłukać i pokroić w cienkie paski. Obrać ząbek czosnku i tak jak koper włoski pokroić w paseczki. Dynię pokroić w kostkę.
- Wszystkie warzywa dodać do mięsa i krótko poddusić.
- Można też dodać łyżkę przecieru pomidorowego, aby zupa nabrała ładnego koloru.
- Przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Wszystko razem podgotować pod przykryciem 10 minut na niewielkim ogniu.
- Obrać cebule, pokroić na talarki grubości 0,5 cm, dodać do wrzącej zupy. Gotować delikatnie 5 minut.
- Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki i ewentualnie posypać tartym żółtym serem.
robiłam wczoraj i wyszła przepyszna:) dziękuje za przepis i czekam na kolejne pozdrawiam Ola!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń