piątek, 17 sierpnia 2012

Zupa z wołowiną

Składniki:
  • 1 łyżka oleju
  • 30 dag wołowiny
  • 1 marchew
  • ćwierć bulwy selera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 dynia
  • 1 mały koper włoski
  • 2 cebule siedmiolatki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • koperek i pietruszka
Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w małą kostkę i równo obsmażyć w gorącym oleju.
  2. Marchewkę pokroić w plastry, potem ją poćwiartować, seler pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z szypułek, opłukać i pokroić w cienkie paski. Obrać ząbek czosnku i tak jak koper włoski pokroić w paseczki. Dynię pokroić w kostkę.
  3. Wszystkie warzywa dodać do mięsa i krótko poddusić.
  4. Można też dodać łyżkę przecieru pomidorowego, aby zupa nabrała ładnego koloru.
  5. Przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Wszystko razem podgotować pod przykryciem 10 minut na niewielkim ogniu.
  6. Obrać cebule, pokroić na talarki grubości 0,5 cm, dodać do wrzącej zupy. Gotować delikatnie 5 minut.
  7. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki i ewentualnie posypać tartym żółtym serem.

2 komentarze:

  1. robiłam wczoraj i wyszła przepyszna:) dziękuje za przepis i czekam na kolejne pozdrawiam Ola!

    OdpowiedzUsuń