- 40 dag ziemniaków
- 20 dag twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru brunatnego
- 2 łyżki stołowe rodzynek
- 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Przyrządzenie:
- Umyte ziemniaki ugotować w łupinach w małej ilości wody. Lekko ostudzić i obrać. Przetrzeć przez sito.
- Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać i posiekać.
- Twaróg zmiksować, dodać jajka, cukier, rodzynki, mąkę ziemniaczaną oraz posiekane migdały, dobrze wymieszać.
- Całość połączyć z przetartymi ziemniakami i starannie wyrobić na jednolitą masę. Formować według uznania okrągłe lub owalne racuszki.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć w nim racuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz