środa, 15 sierpnia 2012

Roladki z kurczaka

Składniki:

  • 1 połowa fileta z kurczaka
  • 5 dag masła
  • pół papryki
  • 2 ogórki małosolne średniej wielkości
  • zioła prowansalskie
  • jajko
  • bułka tarta
  • ewentualnie sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Filet opłukać i dobrze rozbić pod folią spożywczą. Płat przekroić na pół. Obsypać dobrze ziołami prowansalskimi. Doprawić szczyptą pieprzu.
  2. Na każdy płat układać plastry ogórka  a na to pokrojoną w paseczki paprykę.
  3. Podłużny słupek masła ułożyć na brzegu mięsa i w okół niego zawinąć filet. Spiąć dobrze wykałaczkami.
  4. Jajko rozmącić z odrobiną soli (ja rozmąciłam jajko bez soli, gdyż same zioła są dla mnie wystarczające). Roladki obtoczyć w jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przed podaniem wyjąć wykałaczki.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie faszerowane mięska;) Wygląda apetycznie!

    pozdrawiam serdecznie

    Malwina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko zrobione, zjedzone i niestety szybko skończone ;)
      Również pozdrawiam
      Edyta

      Usuń