czwartek, 22 listopada 2012

Krokiety z kapustą i świeżymi grzybami


Składniki:
  • 10 naleśników
  • 30 dag ugotowanych grzybów ( użyłam mrożonych obgotowanych prawdziwków)
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 3 liście laurowe (np. NMR)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • kilka grzybów suszonych
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 cebula
  • pieprz
  • jajko
  • otręby żytnie (lub inne, ja użyłam otręby firmy Kupiec)
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę wypłukać i odcedzić. Gotować wraz z zielem, liściem laurowym, kostką rosołową, ziarnami pieprzu i suszonymi grzybami do miękkości. Odcedzić, ostudzić i drobno poszatkować wyjmując ziarna i liście. Grzyby drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko, dodać grzyby i podsmażać jeszcze co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.Grzyby wymieszać wraz z kapustą dodając do smaku mielony pieprz. Na usmażone naleśniki nakładać farsz i zawijać krokiety. Jajko roztrzepać z odrobiną mleka. Krokiety moczyć najpierw w jajko później w otrębach. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam, choć rzadko robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Wyróżniłam Cię w programie Liebster Blog! Zapraszam do zabawy, pytania na moim blogu :)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń