sobota, 10 listopada 2012

Kawowe kulki


Składniki

  • kawa 1 szklanka mocnego naparu ( np. Arabica Mocha)
  • płatki ryżowe błyskawiczne 2 szklanki (użyłam płatki firmy Kupiec)
  • crunchy naturalne Kupiec 1 szklanka
  • margaryna 1/3 kostki
  • cukier 1 szklanka niepełna
  • wiórki kokosowe 1/2 paczki (od Marsyl)
  • posypka kolorowa (Marsyl)
  • posypka kakaowa Marsyl

Sposób przyrządzenia

Napar z kawy wlać do garnka. Margarynę wrzucić do kawy i podgrzewać, aż margaryna się rozpuści. Wsypać płatki ryżowe i gotować na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Wsypać crunchy (lub płatki owsiane) i gotować chwilę, aż masa będzie gęsta. Mieszając aby się nie przypaliło. Odstawić do ostudzenia masy. Po ostudzeniu formować kulki. Obtoczyć w wiórkach kokosowych lub dowolnej posypce.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kawowe słodycze, Twoje kulki muszą nią naprawdę mocno smakować :)

    OdpowiedzUsuń