poniedziałek, 23 grudnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty

 Składniki:
1 słoik czerwonej kapusty Fructos K&K 
1 cebula
3 łyżki oleju
sok z połówki cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Kapustę dokładnie wycisnąć (można użyć świeżej i ją podgotować), wrzucić do miski. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę. Dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i solą i wymieszać dokładnie z olejem

piątek, 20 grudnia 2013

Barszcz Czerwony Knorr - Bardzo dobry na Wigilię


Barszcz czerwony ekspresowy firmy Knorr 
Składniki barszczu: cukier,  maltodekstryna, sól, sok z buraków suszonych (14%), hydrolizowane białko roślinne, fruktoza, ekstrakt drożdżowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: octany sodu, liść laurowy, majeranek, laktoza, zagęszczony sok z buraka, aromaty (w tym mleko i seler). Może zawierać gluten i jaja.
Cechy: bez dodatku glutaminianu sodu, sztucznych barwników i konserwantów
Wystarcza na 5 porcji
Cena: około 1,50 – 2 złotych
Sposób przygotowania: Dwie łyżeczki barszczu wsypać do 180 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać, nie gotować.

Moja opinia:
Barszcz czerwony bardzo lubię do popicia do pierożków, krokietów czy innych smakołyków. Choć nie często kupuję barszcze w proszku to ten szczególnie zasługuje na uwagę. Opakowanie od razu wpada w oko, ładne, kolorowe.  Kolor barszczu jest bardzo wyrazisty. Smak przypomina smak barszczu z prawdziwych warzyw, ale jest mniej wyrazisty, dlatego proponuję zamiast 5 porcji przygotować 4, będzie znacznie lepszy. Dodatkowo dosypałam trochę pieprzu aby był troszkę ostrzejszy. Nic nie zastąpi barszczyku z warzyw, ale ten zajmuje pierwsze za nim miejsce.

wtorek, 17 grudnia 2013

Surówka z pora i marynowanych pieczarek

Składniki:




  • 1 por
  • 1 słoiczek marynowanych pieczarek
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Por umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry. Pieczarki odsączyć i pokroić (w zależności od wielkości, na pół lub ćwiartki). Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do misy, dodać śmietanę i majonez i całość doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Do surówki użyłam pieczarek z Piwniczki babuni. Są bardzo smaczne i malutkie, ładnie wyglądają w sałatce czy surówce.

wtorek, 10 grudnia 2013

Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym z wódką

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa ( ok. 50 dag)
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki miodu 
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1/2 kubka śmietanki 30 %
  • kieliszek wódki żubrówki
  • szczypta szafranu
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Polędwiczki umyć. Pokroić na kotleciki. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką musztardy oraz pieprzem. Posmarować mięso ze wszystkich stron i odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na noc).
Zamarynowane polędwiczki obsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron. Dwie łyżki miodu rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Dolać wódkę, wymieszać i wlać na patelnię z mięsem. Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do garnka z mięsem. Doprawić solą i szafranem. Całość dusić pod przykryciem około 20 min. Do sosu doda c musztardę i śmietankę. Wymieszać i zagotować. Podawać z ziemniaczkami i suróweczką.


poniedziałek, 9 grudnia 2013

Migdałowo-orzechowe śniadanie

Składniki:

  • 2 garście płatków śniadaniowych (użyłam pszenicznych)
  • 2 garście migdałów pokrojonych w paski
  • kilka orzechów laskowych na porcję
  • kilka orzechów włoskich na porcję
  • opcjonalnie rodzynki 
  • 2 szklanki napoju migdałowego Alpro 
  • 2 łyżki jagód ( mogą być mrożone)
Wykonanie:
Płatki przełożyć do miseczek. Do każdej wrzucić po porcji migdałów, orzechów i jagód. Napój migdałowy podgrzać i przelać do miseczek po 1 szklance. Smacznego.

wtorek, 3 grudnia 2013

Pojemniki SISTEMA

1. SISTEMA Schłoodzone To Go (pojemnik na żywność fioletowy)


Pojemnik jest bardzo wygodny i dzięki niemu Twoje produkty będą świeże, ponieważ w zestawie posiada wkład chłodzący, który wystarczy napełnić wodą i zamrozić. Dodatkowo w zestawie praktyczny komplet sztućców oraz zakręcany pojemniczek na sos. O takim rozwiązaniu marzyłam od zawsze, wszystko w jednym pojemniku i pod ręką. W każdym miejscu i o każdej porze Twoje danie będzie świeże jakby było wyjęte prosto z lodówki. 



2. SISTEMA 1490 (Pojemnik na sałatę, 3,5 L)
Kolejnym produktem, który również sprawi że Twoja ulubiona sałata będzie zawsze świeża. Pojemnik ten ma tez inne zastosowanie, mianowicie świetnie sprawdza się do przenoszenia sałatek, gdy wybieramy się na piknik. Idealnie sprawdza się także, gdy trzeba coś zamrozić lub podgrzać w mikrofalówce. Idealne rozwiązanie dla osób, które chcą mieć zawsze świeżą sałatkę.





3. SISTEMA Sałatka To Go (pojemnik do sałatki)

Pojemnik ten jest prawdziwym arcydziełem. 4 przegródki na ulubione składniki naszej sałatki i dodatkowo pojemnik na sos. Pewnie każdy pomyślałby, że do szczęścia brakuje tylko sztućców i o to dodatkowo w zestawie jest komplet sztućców. Idealny pojemnik dla osób, które lubią mieć przy sobie różne przekąski i do tego świeże. Pojemniki SISTEMA to rewelacyjny pomysł. Musisz je mieć w swojej kuchni.






poniedziałek, 2 grudnia 2013

Krupnik

Zupa na bazie wywaru warzywnego lub mięsnego, które króluje w kuchni polskiej od wieków. Niby prosta, ale żeby uzyskać wspaniały smak i aromat trzeba się natrudzić i odpowiednio dobrać składniki.

 Składniki:

  • 25 dag włoszczyzny
  • 20 dag żeberek wieprzowych
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 1 cebula mała
  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka kaszy jaglanej perłowej Kupiec
  • 4 szklanki wody
  • 2 ziemniaki
  • 4 dag masła
  • zielenina
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na całą noc. Ugotować z żeberkami i obraną włoszczyzną . Grzyby, mięso i warzywa wyjąć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle (2 dag) wraz z grzybami. Gdy cebula zacznie się rumienić przełożyć wszystko do wywaru. Kaszę dobrze opłukać i dodać do wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Pod koniec dodać włoszczyznę i sól. Dodać resztę masła. Krupnik podawać posypany zieleniną.