Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika Ekka
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- powidła śliwkowe Stovit
Margarynę rozpuścić w rondelku z mlekiem, cukrem i kakao. Ostudzić. 1/3 szklanki można odlać na polewę. Gdy masa będzie już zimna wbijać do niej po 1 jajku ciągle ubijając. Wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do piernika nadal miksując. Dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Gdy masa będzie gładka wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut. Gdy ciasto ostygnie przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Na koniec polać pozostawioną polewą. Gdyby okazała się za rzadka można dosypać trochę kakao i rozpuścić w rondelku z odrobiną cukru.
ciacho wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWszystkim smakowało :)
Usuń