wtorek, 17 września 2013

Prosty piernik bez miodu

 Ostatnio postanowiłam zrobić ciasto - aromatyczne i czekoladowe no i oczywiści słodkie.  Postawiłam na piernik, ponieważ dawno robiłam i dawno jadłam :)


Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika Ekka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe Stovit
 Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku z mlekiem, cukrem i kakao. Ostudzić. 1/3 szklanki można odlać na polewę. Gdy masa będzie już zimna wbijać do niej po 1 jajku ciągle ubijając. Wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do piernika nadal miksując. Dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Gdy masa będzie gładka wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut. Gdy ciasto ostygnie przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Na koniec polać pozostawioną polewą. Gdyby okazała się za rzadka można dosypać trochę kakao i rozpuścić w rondelku z odrobiną cukru.

2 komentarze: