środa, 4 września 2013

Sznycel z szynki z sosem cygańskim

Składniki:
  • sznycel wieprzowy z szynki (u mnie 2 kotlety )
  • zioła (np. prowansalskie)
  • przyprawy : po łyżeczce: czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz ziołowy
  • sól
  • 2 saszetki ryżu (np. biały Halina)
  • sos cygański Reypol
  • dowolna surówka
Wykonanie:
Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy razem. Sznycle rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlet z obu stron. Układamy na tacy i nacieramy mieszanką przypraw z obu stron, można też posolić odrobinę. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie ułożyć na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu zdjąć z patelni i zostawić pod przykryciem jeszcze 5 minut.  Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.Sznycle podawać z sosem cygańskim, ryżem i surówką.










3 komentarze: