Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 3 marchewki
- przyprawa do kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- olej
Wykonanie:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do rondelka, wlać trochę oleju, doprawić sola i pieprzem i dusić przez 15-20 minut. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak aby był al dente. Ważne żeby jeszcze był klejący i było w nim trochę płynu, który podczas zapiekania i tak wchłonięty zostanie przez kurczaka i warzywa. Kurczaka umyć, okroić z błonek i pokroić w średnią kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażać przez 10 minut na patelni. W naczyniu żaroodpornym wymieszać ryż z warzywami i kurczakiem, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Gotowe !
Mmmm, pycha:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń