Składniki:
- 4 pomidorki koktajlowe
- 4 papryczki pepperoni
- 6 jajek
- podlaska przyprawa do dań z jaj
- szczypiorek
- sól
- masło do smażenia
Wykonanie:
Papryczki umyć i pokroić w plasterki, nasiona podczas krojenia wypadną i część ich można wyrzucić. Wrzucić na patelnię z masłem.Podsmażać chwilę i dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki. Wsypać łyżeczkę przyprawy do jaj i chwilę podsmażać. Wbijać po kolei jajka i doprawić solą. Mieszać i smażyć do uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji. Wyłożyć na talerze i posypać szczypiorkiem. Podawać z chlebkiem wiejskim, najlepiej przygotowanym własnoręcznie. Przygotować można taki bardzo łatwo. Wystarczy zakupić mieszankę, specjalnie przygotowaną na stronie Chleb na zdrowie :)
Przygotowanie chlebka:
1. wlej wodę (340g/26 stopni)
2. dodaj zawartość torebki małej oraz dużej i mieszaj składniki przez 20 minut - to jest mieszanie
3. po 20 minutach mieszania odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut - to jest leżakowanie
4. po 30 minutach leżakowania ukształtuj i przełóż do formy lub koszyka rozrostowego, przykryć i odstawić na w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość ( od 50 do 90 minut) - to jest garowanie
5. po garowaniu wstaw do nagrzanego piekarnika (220 stopni), natychmiast spryskaj od góry ciepłą wodą przez 5 sekund - to jest zaparowanie i wypiekaj w tej temp. przez 3 minuty. Następnie zmniejsz temp. do 180 stopni i wypiekaj dalej przez 30 minut ( razem 33) - to jest wypiek.
Ze względu na to, że mój piekarnik jest gazowy musiałam zwiększyć czas wypiekania do ok. 45 minut.
Chleb jest wyśmienity, a smakuje jeszcze bardziej, gdy wypiecze się go własnoręcznie :)
Papryczki umyć i pokroić w plasterki, nasiona podczas krojenia wypadną i część ich można wyrzucić. Wrzucić na patelnię z masłem.Podsmażać chwilę i dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki. Wsypać łyżeczkę przyprawy do jaj i chwilę podsmażać. Wbijać po kolei jajka i doprawić solą. Mieszać i smażyć do uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji. Wyłożyć na talerze i posypać szczypiorkiem. Podawać z chlebkiem wiejskim, najlepiej przygotowanym własnoręcznie. Przygotować można taki bardzo łatwo. Wystarczy zakupić mieszankę, specjalnie przygotowaną na stronie Chleb na zdrowie :)
Przygotowanie chlebka:
1. wlej wodę (340g/26 stopni)
2. dodaj zawartość torebki małej oraz dużej i mieszaj składniki przez 20 minut - to jest mieszanie
3. po 20 minutach mieszania odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut - to jest leżakowanie
4. po 30 minutach leżakowania ukształtuj i przełóż do formy lub koszyka rozrostowego, przykryć i odstawić na w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość ( od 50 do 90 minut) - to jest garowanie
5. po garowaniu wstaw do nagrzanego piekarnika (220 stopni), natychmiast spryskaj od góry ciepłą wodą przez 5 sekund - to jest zaparowanie i wypiekaj w tej temp. przez 3 minuty. Następnie zmniejsz temp. do 180 stopni i wypiekaj dalej przez 30 minut ( razem 33) - to jest wypiek.
Ze względu na to, że mój piekarnik jest gazowy musiałam zwiększyć czas wypiekania do ok. 45 minut.
Chleb jest wyśmienity, a smakuje jeszcze bardziej, gdy wypiecze się go własnoręcznie :)
Mieszanki nie zawierają GMO ani konserwantów, więc tym bardziej są godne polecenia. Nie zawierają również składników "E". Więcej <tutaj>
Pyszne takie śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńI syte :)
Usuń