czwartek, 12 września 2013

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Składniki:
  • 30 - 40 dag świeżych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki + 1/3 szkl. mąki
  • 0,5 l bulionu
  • 1 łyżeczka podlaskiej przyprawy do zup grzybowych 
  • 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić i umyć. Pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zeszklić na maśle. Dodać grzyby, popieprzyć (można dużo bo grzyby lubią pieprz) i posolić i przesmażać około 15 minut. Grzyby wrzucić do garnka, zalać bulionem. Wrzucić ziele i liść, dusić około 20 minut, w połowie duszenia dosypać przyprawę do zup grzybowych. Można wsypać więcej przyprawy, ale trzeba uważać ponieważ przyprawa jest dosyć ostra, ale świetnie podkreśla smak grzybów. Pod koniec duszenia zagęścić mąką rozpuszczoną w wodzie. Zabielić śmietaną. W razie potrzeby doprawić solą.


9 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis, sos był świetny :)

      Usuń
  2. jak ja bym zjadła taki sosik z grzybami :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon grzybowy dopiero się zaczął, więc śmigaj do lasu i będziesz miała sosik :)

      Usuń
  3. taki sos to rewelacja, na pewno bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny i pierwszy raz robiony ze świetną przyprawą :)

      Usuń