Składniki:
- 30 - 40 dag świeżych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka mąki + 1/3 szkl. mąki
- 0,5 l bulionu
- 1 łyżeczka podlaskiej przyprawy do zup grzybowych
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić i umyć. Pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zeszklić na maśle. Dodać grzyby, popieprzyć (można dużo bo grzyby lubią pieprz) i posolić i przesmażać około 15 minut. Grzyby wrzucić do garnka, zalać bulionem. Wrzucić ziele i liść, dusić około 20 minut, w połowie duszenia dosypać przyprawę do zup grzybowych. Można wsypać więcej przyprawy, ale trzeba uważać ponieważ przyprawa jest dosyć ostra, ale świetnie podkreśla smak grzybów. Pod koniec duszenia zagęścić mąką rozpuszczoną w wodzie. Zabielić śmietaną. W razie potrzeby doprawić solą.
Wspaniały :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis, sos był świetny :)
Usuńjak ja bym zjadła taki sosik z grzybami :) pyszności !
OdpowiedzUsuńSezon grzybowy dopiero się zaczął, więc śmigaj do lasu i będziesz miała sosik :)
Usuńtaki sos to rewelacja, na pewno bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńPyszny i pierwszy raz robiony ze świetną przyprawą :)
UsuńPyszny taki domowy sosik ;)
OdpowiedzUsuń