Składniki:
Sos:
- 40 dag mięsa wieprzowego
- 2 papryki czerwone
- 4 łyżki cebulki prażonej
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżeczka podlaskiej przyprawy do mięsa wieprzowego
- 1/3 małego kubeczka śmietanki 30%
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrane ziemniaki i
cebulę zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, roztrzepane jajko i dokładnie
wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Smażyć placki na rozgrzanym
oleju. Ja lubię cieńsze i mniejsze, które mają chrupiące brzegi.
Mięso na sos umyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w mące i smażyć po kilka minut z obu stron. Przełożyć do rondla i zalać wodą tak aby przykryło mięso, u mnie ok. 700 ml. Dodać vegetę, przyprawę i cebulkę i dusić około 20 minut. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość dusić jeszcze 10 minut ( aż warzywa będą miękkie). Trzeba mieszać co jakiś czas, aby mięso się nie przypaliło. Gdy sos jest za rzadki można jeszcze chwilę gotować aż część płynu wyparuje. Na koniec dodać śmietankę. Placki wyłożyć na talerze i polać sosem.
Bardzo apetyczne te placki ziemniaczane! Szczególnie sos wydaje się być przepyszny. Koniecznie musimy wypróbować ten przepis. :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńPyszne:)
OdpowiedzUsuńChciałbym Cię zaprosić na swój blog kulinarny: kulinarnerewolucjeanette.blogspot.com - jestem początkująca ale szybko się uczę :) Pozdrawiam