- 40 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- 1/4 l mleka
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
- sól
Sos według przepisu : <klik> a zamiast zestawu dodałam po pół łyżeczki każdej przyprawy: czosnek, papryka ostra, tymianek, imbir, płatki chili - z tym ostrożnie, wystarczy kilka płatków :)
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. W mące zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zarobić rozczyn którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto wybijając je łyżką, aż do ukazania się pęcherzyków. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i 2-krotnie zwiększy objętość, wysypać na posypaną mąką stolicę, lekko wałkować na grubość 2 cm. , wykrawać małą okrągłą foremką. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką. W parowarze, na dolnej pułeczce, układać po 4 krążki, przykryć i gotować około 10 minut.
Do potrawy polecam wino Celebro Argentina, które jest idealne do dań z wołowiną.
Do gotowania klusków użyłam parowaru AEG do kupienia <tutaj>.
U nas to się pyzy nazywa, pycha ;)
OdpowiedzUsuńMówią na to jeszcze pampuchy :) buchty :)
Usuńciekawe kluchy,pysznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńSzybko zniknęły z talerzy, więc to znak że były smaczne :)
UsuńPyzy to bardziej okrągłe są i farsz mają najczęściej w środku. Przynajmniej u nas tak jest. Przy okazji zapraszam Wad do dyskusji na naszym forum kobiet. Jesli znajdziecie coć dla siebie będzie mi bardzo miło
OdpowiedzUsuń