Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy Wodzisław
Masa:
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 śnieżka bita śmietana Wodzisław
- 1 galaretka turkusowa Wodzisław
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka
Wykonanie :
Mleko wlać do garnuszka, dodać masło i wsypać wiórki kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę. Ostudzić. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodawać powoli mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodawać powoli masę kokosową. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-45 minut.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Ostudzić ( uważać, aby nie stężała). Śnieżkę zmiksować w 3/4 szklanki mleka ok 3 minuty, szybko się ubija. Powoli dodawać galaretkę nadal miksując. Gdy już cała galaretka zostanie dodana do śnieżki wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.
Ostudzone ciasto przekroić na pół. Na jedną część równomiernie wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią.
Jest kokos - jest smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie inaczej :)
UsuńMniam:)
OdpowiedzUsuńPodwójne mniam :)
UsuńJadłam - pychotka :))
OdpowiedzUsuńCieszę się Gosiu, że Ci smakowało :)
Usuń