wtorek, 24 września 2013

Ciasto kokosowe

Składniki:


Ciasto:
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy Wodzisław
Masa:
Wykonanie :
Mleko wlać do garnuszka, dodać masło i wsypać wiórki kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę. Ostudzić. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodawać powoli mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodawać powoli masę kokosową. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-45 minut. 

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Ostudzić ( uważać, aby nie stężała).  Śnieżkę zmiksować w 3/4 szklanki mleka ok 3 minuty, szybko się ubija. Powoli dodawać galaretkę nadal miksując. Gdy już cała galaretka zostanie dodana do śnieżki wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać. 

Ostudzone ciasto przekroić na pół. Na jedną część równomiernie wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią.

6 komentarzy: