Pośród szlachetnych serów z grupy „Old Poland” Bursztyn stanowi
kulminację sztuki serowarskiej. To wyjątkowy ser, który tak jak
Radamer, wszedł na stałe do kanonu polskiego serowarstwa. Bursztyn
najbardziej przypomina słynny, włoski ser Grana Padano. Kto lubi dobrej
jakości czerwone wino lub wina z podsuszanych winogron, wcześniej czy
później zaprzyjaźni się z Bursztynem.
Wyróżnia go wiele cech, wśród których
najważniejsze to najlepsze mleko z wyselekcjonowanych gospodarstw,
specyficzna podpuszczka i szczepionki, cztery doby spędzone w solance i
przede wszystkim wyjątkowo długi czas dojrzewania: 6, 8 i 12 miesięcy
dla różnych gatunków Bursztyna. Miąższ tego sera jest wyraźnie zwarty,
lekko kruchy z charakterystycznymi kryształkami w masie serowej. W
żadnym wypadku nie wolno go kroić i nie wolno podawać prosto z lodówki.
Bursztyn powinien być łupany, tak jak w przypadku parmezanu czy Grana
Padano, oraz serwowany w pokojowej temperaturze. Wówczas uwalnia pełnię
swych złożonych aromatów z nutami maślanymi, liśćmi orzecha, wanilii i
dojrzałej czereśni. W odejściu łagodne posmaki przeobrażają się
stopniowo w wyraźną pikantność wypełniającą usta.
- najlepiej jeść go bez dodatków, w odłupanych od serowego kręgu kawałkach
- niekiedy można go posmarować galaretką z białego wina, przegryzać kawałkami dojrzałego melona lub dojrzałej, surowej gruszki
- w wersji 8. i 12. miesięcznej doskonale może zastąpić parmezan, jako dodatek do pasty
- genialnie komponuje się ze zdecydowanymi, beczkowymi winami wytrawnymi (Barolo, Rioja, Amarone) i długo leżakującymi winami półwytrawnymi (Tokaj, Sauternes, Madera, Marsala)
Wartość odżywcza w 100g:
|
|
Wartość energetyczna 1498 kJ (361 kcal)
|
|
białko 26 g
|
węglowodany 0,1 g
|
tłuszcz 28,5 g
|
|
Moja opinia:
Ser
o wyjątkowym owocowym aromacie. Lekko kruchy. Nie wysycha. Cieszę się, że mogłam go spróbować.
Smak wyborny, po prostu miód w ustach. Przy przygotowywaniu potraw
byłam bardzo zadowolona ze smaku oraz aromatu. Ser
pakowany jest w opakowania wielokrotnego otwierania i zamykania dzięki
temu nie wysycha. Walory smakowe Bursztyna zostały uhonorowane na Europejskim
Festiwalu Serów I miejscem w kategorii serów twardych.
Wyjątkowy i niepowtarzalny smak Bursztyna z wyczuwalnymi
charakterystycznymi kryształkami odkryłam podczas przygotowania takich potraw:
Naleśniki z parówką i serem
Naleśniki z parówką i serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz