środa, 30 października 2013

Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym.

Składniki:
Sos:

  • 25 dag pieczarek
  • 30 dag łopatki wieprzowej 
  • 1 cebula
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 słoika Lutenicy Premium Rosa
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

  • przepis na placki ziemniaczane znajdziesz < tutaj >
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Przesmażyć chwilę na oleju. Wrzucić do rondla, dodać lutenicę i pół szklanki wody oraz ziele angielskie. Gotować przez 10 minut. W międzyczasie cebulę pokroić w plastry i zeszklić na patelni, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać do gotującego się mięsa i wlać przecier pomidorowy, osolić i gotować aż mięso zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać śmietanę. Placki przygotować według przepisu i podać z sosem.


wtorek, 29 października 2013

Pyszny sernik

Przepis znaleziony w jakiejś starej gazecie. Cudownie wilgotny i gładki, ma delikatny smak i wspaniały aromat. Poza tym długo zachowuje świeżość. Musisz spróbować.

Składniki:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 6 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 2 budynie śmietankowe np. Wodzisław
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 10 dag bakalii
  •  2 niepełne szklanki cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego np. Wodzisław
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny 
  • bułka tarta do formy 

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, odrobinką soli, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Utrzeć na puszysty kogel-mogel. Miksując dodawać po łyżce sera i budyniu. Gdy masa będzie gładka i puszysta dolewać powoli roztopioną i ostudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać osuszone i oprószone mąką bakalie.  Białka ubić na sztywną pianę i dokładnie ale delikatnie połączyć z masą serową. Dużą tortownicę ( użyłam tortownicy z zestawu Kaiser Backform Starter Backform-Set, dostępny w sklepie redcoon.pl.
) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę serową wylać na środek formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut. Nie należy wyjmować sernika z piekarnika tuż po jego wyłączeniu. Sernik powinien powoli stygnąć przy lekko uchylonych drzwiczkach. 

piątek, 25 października 2013

Obiad z parowaru pod znakiem Tytki Smaku

Składniki:

  • 4 udka
  • 30 dag ziemniaków 
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • obsybka bałkańska Tytka Smaku
  • Soviera Premium Tytka Smaku
  • Przyprawa do ziemniaków Tytka smaku 
Wykonanie:
Udka umyć dokładnie. Obtoczyć w obsybce. Wstawić na najniższą półkę do przygotowanego parowaru. Przykryć i włączyć parować na 50 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Posypać przyprawą do ziemniaków. Brokuła i kalafior podzielić na małe różyczki i posypać Sovierą (lub vegetą). Po 30 minutach gotowania na środkową półkę wyłożyć ziemniaki, a na górną - brokuła i kalafior. Gotować do końca. Potrawę przygotowałam w parowarze AEG-DG-5552.

czwartek, 24 października 2013

EMAKO-recenzja

Jakiś czas temu od sklepu EMAKO otrzymałam 3 produkty do testowania. Spośród wielu produktów musiałam wybrać tylko takie, które mieszczą się cenowo w bonie wartym 50 zł. Z chęcią wybrałabym wszystko i długo się zastanawiałam jakie produkty na pewno przydadzą się w kuchni. Wybrałam rękawicę kuchenną, kawiarkę i sitko. Wszystko w podobnym kolorze aby ładnie wyglądało w kuchni :)

Rękawica jest niezbędnym atrybutem w kuchni. Moja stara rękawica niestety jest bardzo zniszczona, więc postanowiłam ją wymienić. Jest dosyć długa, dzięki temu na pewno nie poparzymy się np. od pary. Dzięki silikonowej powłoce skutecznie izoluje i pozwala na bezpieczne i pewne przenoszenie gorących naczyń.


3 warstwy izolujące:
  • antypoślizgowy silikon
  • gruba bawełna odporna na wysoką temperaturę
  • miękka tkanina wewnętrzna

Dlaczego bawełniano-silikonowa rękawica to najlepszy wybór?
  • Pozwala bezpiecznie przenosić gorące naczynia kuchenne.
  • Połączenie materiałów to potrójna ochrona przed poparzeniem.
  • Silikon izoluje ciepło – chroni nawet przy 200°C.
  • Specjalne wybrzuszenia zapewniają przyczepność.
  • Specjalny kształt ułatwia chwytanie przedmiotów.
  • Zabrudzenia łatwo zmywalne z zewnętrznej, silikonowej warstwy.

Kafetiera - kawiarka 
Zawsze chciałam mieć wystrzałowy ekspres do kawy, ale cena czasem może zwalić z nóg... Na szczęście przeglądając ofertę sklepu Emako natrafiłam na kafetierę, może to nie profesjonalny ekspres, ale jakaś jego namiastka.

Najważniejsze cechy produktu wg producenta:
  • wydajność kafetierki to około 6 filiżanek espresso,
  • wykonana jest z aluminium,
  • bardzo łatwa w utrzymaniu czystości,
  • przystosowany do kuchenek gazowych, elektrycznych i ceramicznych,
  • do wyboru w pięknych kolorach.
  • Parametry techniczne
    wymiar:
    szerokość: 15 cm
    ,
    wysokość: 18 cm
    pojemność_:
    ok. 300 ml
     

1. Wlewamy wodę do dolnego pojemnika na wysokość tuż pod otworkiem.
2. Do sitka wsypać kawę. Ja wsypałam żołędziówkę, która smakuje świetnie. Wkładamy sitko na dolny pojemnik i zakręcamy.
3. Kawiarkę ustawiamy na małym palniku gazowym.
4. Po około 10 minutach kawa jest gotowa. Musimy usłyszeć charakterystyczny bulgot :)
 Uwaga ! Nie pozwolić nigdy na gotowanie się kawy na ogniu, to spaliłoby ją, niszcząc końcowy wynik.
Smak takiej kawy jest wspaniały,  jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Dodatkową zaletą jest to, że nie mamy problemu z fusami, które tak nam przeszkadzają przy normalnym zaparzaniu. Kawa idealnie pobudza i dodaje energii. Urządzenie jest bardzo łatwe w obsłudze i wygodne i w pięknym kolorze. Poza walorami estetycznymi – jest bardzo funkcjonalna, można z niej przyrządzić 4 duże filiżanki i 6 małych kawy. Jest bardzo stabilna, dzięki czemu nie ma ryzyka, że przewróci się na płycie kuchennej. A świst bulgoczącej kawy zwiastuje błogą przyjemność.



Zapraszam Was na stronę sklepu firmy Emako.pl 
 oraz do polubienia FunPage :)

Warzywa z sosem na ciepło

Składniki:
  • 1 saszetka sosu do warzyw na ciepło 
  • 450 g mieszanki warzyw 
  • 2 łyżki masła
Wykonanie:
Mieszankę warzyw gotować przez minutę (świeże gotować do miękkości). Następnie odlać wodę pozostawiając 3 łyżki. Warzywa podsmażyć na maśle i doprawić do smaku mieszając z zawartością torebki. Całość smażyć jeszcze chwilę. Można dosypać świeżych ziół. 
Tak podane warzywa świetnie smakują jako dodatek zamiast surówki. Przygotowuje się je błyskawicznie.



sobota, 19 października 2013

Pizza wiejska na cienkim spodzie

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/4 łyżeczki soli
Na wierzch
  • 1/2 słoika Lutenicy Premium Rosa
  • 1 czerwona papryka
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 25 dag pieczarek
  • 2 mniejsze cebule
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 10 dag szynki 
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 małe pęto kiełbasy ( ok. 10-15 dag) 
  • vegeta do smaku
  • 1 łyżka suszonej bazylii 
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia
Wykonanie:
2 szklanki mąki wymieszać z drożdżami i wlać wodę. wymieszać dobrze i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. ( Jeśli drożdże są świeże to rozrobić je z wodą i 1 szkl. mąki, później dosypać kolejną szklankę i wyrobić, odstawić do wyrośnięcia w cieple).
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Wrzucić na patelnię i podsmażać na małym ogniu. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dorzucić do cebuli, posypać vegetą i podsmażać do czasu, gdy cały płyn wyparuje. Od czasu do czasu mieszając.
Kiełbasę pokroić w plastry i zrumienić na patelni, na której smażyły się pieczarki, bez oleju. Zdjąć z patelni.
Pierś umyć i pokroić w plasterki. Obtoczyć w przyprawie gyros i smażyć na oleju na rumiano.
 Pół szklanki mąki wysypać na stolnicę, wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i rozwałkować. Wyłożyć na wyłożoną papierem formę z piekarnika. Wstawić o nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać 5 minut. Po tym czasie ciasto równomiernie wysmarować Lutenicą i posypać rozkruszoną w rękach bazylią. Rozsypać kukurydzę.Wyłożyć pieczarki z cebulą, na to kiełbasę, kurczak i pokrojoną w paski szynkę.
Na koniec całość wyłożyć oczyszczoną i pokrojoną w paski papryką. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie na wierzch posypać starty ser, wstawić do piekarnika na chwilę, aż ser się rozpuści. Gotowe. 
Zamiast Lutenicy można użyć koncentratu pomidorowego, ale to nie będzie już ten sam wspaniały smak i aromat. :)

środa, 16 października 2013

Familijne wafelki i konkurs z Jutrzenką - Moje najmilsze słodkie wspomnienia z dzieciństwa.

Po powrocie z urlopu mam dla Was niespodziankę. Mianowicie kolejny konkurs z nagrodami, tym razem są to produkty marki Familijne.


Marka Familijne po raz kolejny zaskakuje ciekawą nowością. Na sklepowych półkach pojawiły się nowe, wyjątkowo delikatne, cienkie i wąskie wafelki z grubą warstwą mlecznego kremu Familijne wafelki Mleczne

Stanowią propozycję dla osób ceniących w słodyczach wyrazisty smak. Produkt jest dedykowany przede wszystkim dzieciom, ale z pewnością zyska też amatorów wśród dorosłych.

Tak, jak każde wafle marki, Familijne wafelki Mleczne mogą stanowić przekąskę, która umili każdą chwilę w gronie najbliższych. Są idealnie do spożywania w domu, pracy, na wycieczce, pikniku czy podczas wspólnej zabawy. Produkt będzie pysznym dodatkiem lub słodką alternatywą dla domowych wypieków.


Aby wygrać w konkursie “Familijne. Moje najmilsze słodkie wspomnienia z dzieciństwa! ” należy spełnić poniższe warunki.

1. Należy odpowiedzieć na pytanie:
"Jakie słodkie smaki przywołują u Ciebie najmilsze wspomnienia z dzieciństwa i z czym związane są te wspomnienia?"
2. Nadesłane prace nie mogły być wcześniej nagradzane ani publikowane.
3. Podpisz się pod swoim wspomnieniem 
4. Jedna osoba jedno wspomnienie.
5. W konkursie biorą udział odpowiedzi pod tym wpisem.
6.  Forma wypowiedzi dowolna: wierszyki, dialogi, fraszki, na co tylko wyobraźnia Wam pozwoli.
7. Konkurs trwa od dziś tj. 16.10.2013 do 31.10.2013
8. Zwycięzców ogłoszę do 3 dni po zakończeniu konkursu, nagrody zostaną wysłane przez sponsora - producenta marki Familijne Jutrzenka.

W tym konkursie jest aż 5 nagród, w skład każdej wchodzi zestaw wafli Familijnych i śliczny kubek:


1.            Ręcznie malowany kubek krówka

2.            3 x Familijne wafelki Mleczne

3.            Familijne wafle Gofrowe z musem czekoladowym

4.            Familijne wafle mleczne o smaku truskawkowo-śmietankowym

5.            Familijne wafle o smaku cytrynowym


6.            Familijne wafle o smaku kokosowym

7.            Familijne ciastka Maślane


8.            Familijne ciastka Murzynki


Familijne to marka współczesnej rodziny, której oferta obejmuje chrupiące wafle i pyszne ciastka. Jej produkty sprzyjają czerpaniu spontanicznej radości z przebywania z najbliższymi, inspirują do wspólnej zabawy, śmiechu oraz żartów. Uczestniczą w rodzinnych spotkaniach, czyniąc je wyjątkowymi, budując więzi, wzajemną bliskość.




Zachęcam do udziału, bawcie się dobrze i wspominajcie. Nagrody są wspaniałe, więc warto ! :)

Rozwiązanie konkursu - Jesienne smaki

Na wstępie chciałabym bardzo podziękować wszystkim uczestnikom Konkursu - Jesienne smaki

Potrawy, które zaproponowaliście wyglądają bardzo smakowicie i najchętniej nagrodziłabym wszystkie, ale nagrody były tylko 3.

Pojawiły się m.in.: Mięsna zupa na żeberkach, Rozgrzewająca zupa gulaszowa, Szarlotka pod owsianą kruszonką, Zupa-krem z dyni i czerwonej soczewicy i inne. Za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję, na pewno przepisy wykorzystam w swojej kuchni, bo niektóre są dla mnie całkiem nowe :)

A teraz przejdźmy do rzeczy... O nagrodach pisałam w poście dotyczącym konkursu : tutaj

Zwycięzcy to:

1 miejsce i wspaniały zestaw nagród otrzymuje Agata za propozycję Ekstra mięsnej zupy na żeberkach i za zdjęcie, które jeszcze bardziej namawia do spróbowania przepisu. Gratuluję.

2 miejsce zajęła Marzena, której propozycją była potrawa z darów jesieni tzn. grzybów, buraków i kapusty, a mianowicie Pierogi z grzybami i kapustą, do których przygotowała lekko pikantny barszczyk z czerwonych buraków. Gratuluję.


3 miejsce z nagrodą wędruje do Ani, która nadesłała przepis na rozgrzewające Leczo z cukinią. Gratuluję.


Raz jeszcze gratuluję zwycięzcom i dziękuję wszystkim za udział. 

Ze zwycięzcami konkursu skontaktuję się mailowo.