Firma Biolevita zajmuje się rozpowszechnianiem
naturalnych olei sałatkowych.
Dzięki tłoczeniu na zimno nasze oleje zachowują wartości
odżywcze, dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych,
witamin oraz wielu cennych składników odżywczych.
Biolevita proponuje nowatorskie rozwiązanie - dystrybucja w
formie małych saszetek (30 ml), co zapewnia zawsze świeży olej
i możliwość wykorzystania go w każdym miejscu.
Olej w saszetce w sam raz na jeden raz
Produkty:
Olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni powstaje w wyniku starannego
wyselekcjonowania pestek dyni. Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o
orzechowym smaku i zapachu. Idealnie nadaje się do sałatek, surówek,
dipów, zup i innych potraw przyrządzanych na zimno. Ponadto olej
z pestek dyni jest świetnym dodatkiem do deserów.
Olej z pestek dyni zapewnia ochronę przed wolnymi
rodnikami, co sprawia że opóźnia procesy starzenia, spożywanie oleju
obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Swoją niezwykłą popularność
zawdzięcza również, dzięki pomocy w leczeniu prostaty, dróg moczowych.
Dzięki tłoczeniu na zimno olej z pestek dyni zachowuje
swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin, zawiera
witaminy A, E, C, D, a także betakaroten, lecytynę.
Olej sezamowy
Olej sezamowy powstaje dzięki tłoczeniu na zimno
prażonych nasion sezamu.
Zawiera witaminy A, B1 oraz E, która jest naturalnym
przeciwutleniaczem. Witaminy A i E wspólnie opóźniają procesy starzenia.
Olej tłoczony na zimno zawiera również bardzo dużo wapnia, co sprzyja
osobom z nie doborem tego składnika.
Niezwykle cenne w naszej diecie Nienasycone Kwasy
Tłuszczowe, współdziałając z innymi składnikami zawartymi w oleju
pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
Stosuje się go głównie w kuchni azjatyckiej. Ostry i
wyrazisty smak oleju może podkreślić nie jedną potrawę, która zachwyci
niejednego smakosza dobrej kuchni.
Olej kukurydziany
Uzyskiwany jest z kiełków kukurydzy, jego pomarańczowa barwa wskazuje, że tłoczony jest metodą na zimno.
Olej kukurydziany przyczynia się do obniżania poziomu
cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo oraz jest swoistym
panaceum na procesy starzenia się. Zawdzięcza to dużej zawartości
witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Polecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy.
Po otwarciu saszetki wyraźny zapach kukurydzy sprawia,
że przyrządzane potrawy będą odznaczały się iście meksykańskim
temperamentem!
Oliwa z Oliwek Extra Virgin
Oliwa pierwszego tłoczenia, uzyskiwana jest dzięki
mechanicznemu tłoczeniu oliwek na zimno. W konsekwencji uzyskujemy olej
roślinny o łagodnym smaku i zapachu.
Najlepsze gatunki oliwy spożywczej - extra virgin -
pochodzą m.in. z Hiszpanii, którą Państwu proponujemy. Jakość oliwy
powoduje że nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno, zachowując tym
samym swoje naturalne witaminy (A i E ) i minerały (fosfor, potas,
żelazo), które wspomagają jej działanie zdrowotne.
Oliwa z oliwek extra virgin bogata jest w tłuszcze
jednonienasycone, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a
równocześnie podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Polecana jest w
profilaktyce miażdżycy i chorób serca.
Ponadto oliwa z oliwek ma działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga również przy kłopotach z zaparciami.