Barszcz ukraiński - jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni ukraińskiej. Jej niepowtarzalny smak uczynił go znanym na całym świecie. Barszcz ma wiele rodzajów i sposobów gotowania. W różnych regionach Ukrainy jest przygotowana na różne sposoby. Ja zrobiłam zupę po swojemu na boczku wędzonym.
Składniki:
- 1/4 małej kapusty białej
- 5 ziemniaków
- 30 dag wędzonego boczku
- 2 - 3 pomidory
- 50 dag fasoli ( użyłam drobnej Lestello)
- 1/2 cytryny
- kawałek pora
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
- kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszki pokroić w plastry a buraki pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa do garnka. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. I gotować 30 minut. Można dodać kostkę rosołową. W międzyczasie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować do miękkości. Dodać fasolkę. Gotować 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z zahartowaną śmietaną.
Nie jadłam chyba jeszcze, czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że tez pierwszy raz jadłam no i pierwszy raz robiłam :) Moja druga połówka stwierdziła, że jest bardzo pyszny (ocenzurowano ;) )
Usuń