Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki przegotowanej zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- prażone jabłka Reypol
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
Polewa:
- czekolada
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Wykonanie biszkoptu zaczynamy od ubicia żółtek z cukrem do białości. Dodawać powoli obie mąki i proszek do pieczenia, wlać wodę. Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć delikatnie z ciastem. Ciasto wyłożyć na dużą, wysmarowaną tłuszczem formę. Piec około 25 minut.
Gdy biszkopt będzie wystudzony wyłożyć na wierzch jabłka prażone.
Galaretkę rozpuścić w połowie wody zalecanej na opakowaniu. Śmietankę ubić na sztywno i powoli dodawać ostudzoną ( lecz nie stężoną) galaretkę. Dobrze wymieszać. Całość wyłożyć na jabłka. Wstawić do lodówki. Połowę czekolady rozpuścić z mlekiem i polać na stężoną masę śmietankową. Resztę czekolady zetrzeć na tarce nad ciastem. Wstawić ponownie do lodówki.
Produkty wykorzystane:
Produkt jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu. Wystarczy otworzyć słoik i serwować jabłka w dowolny sposób. Świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Jabłka prażone są bardzo smaczne, wystarczająco słodkie.
Jadłam kiedyś coś podobnego i bardzo miło wspominam, pycha ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio często takie ciasto robi moja mama, a to wszystko dlatego, że tacie bardzo smakują prażone jabłka ze słoika :)
Usuń