Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 małego korzenia pietruszki
- 2 cebule + łyżka smalcu ze skwarkami
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pęczek koperku
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
- 1 łyżka mąki
- bulion
- pieprz i sól
Wykonanie:
Kapustę poszatkować wrzucić do garnka. Podlać bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do garnka. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Gdy już będzie lekko zarumieniona przełożyć do kapusty. Kapustę dusić jeszcze do miękkości. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę i dodać do bigosu. Koperek drobno posiekać i dodać do kapusty. Dusić jeszcze 3 minuty. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Tak przygotowaną kapustę można podawać do tradycyjnego schabowego.
Składniki:
- opakowanie sera feta (270 g)
- 3 pomidory
- 200 g makaronu penne
Na sos:
- 2 saszetki oleju sezamowego Biolevita
- 2 łyżki bazylii
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 3 łyżki wody
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i przełożyć do misy. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do makaronu. Ser pokroić w kostkę i wyłożyć na pomidorach. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Wstawić do lodówki.
Składniki:
Ciasto:
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru truskawkowego Royal Brand
- 3/4 kostki margaryny
Wierzch:
- 4 laski rabarbaru (obrane) + 3 łyżki cukru truskawkowego
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru truskawkowego
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru truskawkowego
- 1/4 kostki margaryny
Wykonanie:
Ze składników na ciasto wyrobić odpowiednią masę. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. wyłożyć ciasto.
Rabarbar wcześniej obrać i pokroić zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyłożyć rabarbarem ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ponownie ubijać.
Mąkę na kruszonkę przesypać do miseczki i wymieszać z cukrem truskawkowym. Margarynę roztopić. Jeszcze gorącą zalać suchą mieszankę. Wyrobić kruszonkę.
Po 10 minutach pieczenia na rabarbar wyłożyć pianę i posypać kruszonką. Piec jeszcze 30-40 minut. Ciasto pięknie pachnie i jest pyszne :)
Składniki:
- 2 duże jogurty truskawkowe
- 1 duży jogurt naturalny
- 4 galaretki - różne smaki ( użyłam galaretek winiary o smaku - 1 mojito, 1 pina colada, 2 pink margarita)
- opakowanie biszkoptów
- truskawki
Wykonanie:
3 galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Odstawić do wystudzenia. Na dno okrągłej formy wyłożyć biszkopty. Jogurt naturalny wymieszać z ostudzoną galaretką mojito i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki i odczekać aż stężeje. Tak samo postąpić z pozostałymi jogurtami i galaretkami (1 galaretkę zostawić do polania na wierz) Gdy trzecia warstwa jogurtowa stężeje na wierzch układać umyte i pokrojone w plasterki truskawki. Ostatnią galaretką zalać truskawki i wstawić do lodówki na minimum 2 h. Gotowe ! :)
* Zamiast jogurtów owocowych można użyć tylko jogurty naturalne, będzie lepiej widać kolory :)
Patisony - gdy je otrzymałam w ramach testów od firmy Dworek 1905, pomyślałam "o kurcze, nigdy nie jadłam, nie próbowałam, co ja z nimi zrobię". Po otwarciu słoika odważyłam się spróbować i posmakowały mi na szczęście ;) Zdecydowałam się zrobić sałatkę, która zniknęła ze stołu tak szybko jak si na nim pojawiła. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo szybka.
Składniki:
- jedna zupka chińska curry
- 30 dag polędwicy (lub innej wędliny drobiowej)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 słoika patisonów marki Dworek
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Patisony odsączyć i pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć i wrzucić do miski wraz z patisonami. Wędlinę pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Makaron z zupki chińskiej pokruszyć, wrzucić do miseczki, posypać przyprawami załączonymi do opakowania. Zalać niewielka ilością gorącej wody (chodzi o to, aby zmiękczyć makaron) i wymieszać.Gdy makaron całkowicie wchłonie wodę i ostygnie, dodać go do pozostałych składników. Wymieszać wszystko z majonezem i doprawić pieprzem i solą.
Produkty wykorzystane:
Kiszeniaki, czyli gołąbki przygotowane z kiszonej w całości kapusty. Robiłam pierwszy raz i wyszły bardzo smaczne. Kapustę taką ciężko jest znaleźć na rynku, ale jak tylko się dobrze poszuka to znajdziemy ją w dużych supermarketach albo na dobrych targach. Szukać na pewno warto, kiszeniaki są na prawdę smaczne. Ja otrzymałam taką kapustkę do wypróbowania od firmy Dworek 1905. Sympatyczny pan właściciel, z którym miałam przyjemność rozmawiać przez telefon, oznajmił iż jest to nowość wśród produktów marki Dworek.
Składniki:
- 1 główka kiszonej kapusty (moja miała 1,3 kg) (dodatkowo do gotowania: 2 liście laurowe, 1 łyżka cukru, 5 ziaren pieprzu czarnego)
- 100 g kaszy jęczmiennej (np. Kupiec)
- 500 g mielonego mięsa (np. wieprzowo-wołowe )
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka majeranku
- 500 ml bulionu
Wykonanie:
- Kapustę
włożyć do dużego garnka, wrzucić przyprawy i cukier, zalać wodą do 1/3
wysokości kapusty, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut.
Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć,
ostudzić, wykroić głąb i porozdzielać liście. Z
liści skroić zgrubienia na nerwach, układać jeden na drugim na talerzu.
- Ugotowaną kaszę dokładnie wymieszać z
mięsem, smażoną na smalcu cebulą, dodać
przyprawy. Nagrzać piekarnik do 180°C. Duże naczynie
żaroodporne z pokrywą wysmarować masłem i wyłożyć pozostawionymi liśćmi
kapusty. Ja wyłożyłam tymi, z których nie dało zawinąć się gołąbków.
- Zawijać farsz w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki i układać ściśle
w naczyniu. Nie powinno być ich więcej niż do 3/4 wysokości naczynia!
Zalać bulionem lub wodą do 3/4 wysokości ułożonych gołąbków, dodać
liście laurowe, ziele i pierz w ziarnach. Wstawić do piekarnika i
gotować pod przykryciem ok. 1-1,5h od momentu zagotowania bulionu. W
razie potrzeby podlewać bulionem.
- Kiedy kiszeniaki są gotowe, zlać do garnka bulion, w którym się
gotowały, dodać koncentrat i majeranek i zagotować. Doprawić do smaku.Kiszeniaki podawać z sosem pomidorowym.
Produkty wykorzystane:
Kiszona główka kapusty Dworek
Kasza jęczmienna Kupiec