piątek, 7 czerwca 2013

Sałatka z patisonów

 Patisony - gdy je otrzymałam w ramach testów od firmy Dworek 1905, pomyślałam "o kurcze, nigdy nie jadłam, nie próbowałam, co ja z nimi zrobię". Po otwarciu słoika odważyłam się spróbować i posmakowały mi na szczęście ;) Zdecydowałam się zrobić sałatkę, która zniknęła ze stołu tak szybko jak si na nim pojawiła. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo szybka.

Składniki:
  • jedna zupka chińska curry
  • 30 dag polędwicy (lub innej wędliny drobiowej)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 słoika patisonów marki Dworek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Patisony odsączyć i pokroić w kostkę. 
Kukurydzę odsączyć i wrzucić do miski wraz z patisonami. Wędlinę pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Makaron z zupki chińskiej pokruszyć, wrzucić do miseczki, posypać przyprawami załączonymi do opakowania. Zalać niewielka ilością gorącej wody (chodzi o to, aby zmiękczyć makaron) i wymieszać.Gdy makaron całkowicie wchłonie wodę i ostygnie, dodać go do pozostałych składników. Wymieszać wszystko z majonezem i doprawić pieprzem i solą.



Produkty wykorzystane:




3 komentarze:

  1. Uwielbiam marynowane patisony. Niestety moje zapasy już dawno się skończyły. Fajna szybka sałatka :)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Przesyłam nominację i gratuluję
    Wiadomość z adresu: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-dziekujac-za.html

    OdpowiedzUsuń