Patisony - gdy je otrzymałam w ramach testów od firmy Dworek 1905, pomyślałam "o kurcze, nigdy nie jadłam, nie próbowałam, co ja z nimi zrobię". Po otwarciu słoika odważyłam się spróbować i posmakowały mi na szczęście ;) Zdecydowałam się zrobić sałatkę, która zniknęła ze stołu tak szybko jak si na nim pojawiła. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo szybka.
Składniki:
- jedna zupka chińska curry
- 30 dag polędwicy (lub innej wędliny drobiowej)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 słoika patisonów marki Dworek
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Patisony odsączyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć i wrzucić do miski wraz z patisonami. Wędlinę pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Makaron z zupki chińskiej pokruszyć, wrzucić do miseczki, posypać przyprawami załączonymi do opakowania. Zalać niewielka ilością gorącej wody (chodzi o to, aby zmiękczyć makaron) i wymieszać.Gdy makaron całkowicie wchłonie wodę i ostygnie, dodać go do pozostałych składników. Wymieszać wszystko z majonezem i doprawić pieprzem i solą.
Uwielbiam marynowane patisony. Niestety moje zapasy już dawno się skończyły. Fajna szybka sałatka :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna
Przesyłam nominację i gratuluję
OdpowiedzUsuńWiadomość z adresu: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-dziekujac-za.html
Dziękuję :)
Usuń