- 60 dag dyni ( u mnie była mrożona)
- 25 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 40 dag mąki
- cukier waniliowy
- skórka z mandarynki
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść malin
Polewa
- 5 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Dynię zblendować. Masło roztopić w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dynię połączyć z roztopionym masłem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę oraz proszek i sodę wraz z cynamonem i skórką z mandarynki. Dobrze wymieszać. Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać łopatką. Masę wyłożyć do tortownicy, na wierzchu ułożyć maliny ( mogą być mrożone). Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok 60 minut do suchego patyczka.
Polewę przygotować roztapiając masło w rondelku. Dodać resztę składników i mieszać uważając, żeby się nie przypaliły. Gdy wszystkie składniki się dobrze wymieszają i połączą zdjąć rondelek z ognia. Ostudzone ciasto polać polewą.