Menu

wtorek, 13 listopada 2018

Ciasto dyniowe z polewą czekoladową i malinami

Składniki :

  • 60 dag dyni ( u mnie była mrożona)
  • 25 dag masła lub margaryny

  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 40 dag mąki
  • cukier waniliowy
  • skórka z mandarynki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść malin

Polewa
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Dynię zblendować. Masło roztopić w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dynię połączyć z roztopionym masłem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę oraz proszek i sodę wraz z cynamonem i skórką z mandarynki. Dobrze wymieszać. Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać łopatką. Masę wyłożyć do tortownicy, na wierzchu ułożyć maliny ( mogą być mrożone). Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok 60 minut do suchego patyczka. 
Polewę przygotować roztapiając masło w rondelku. Dodać resztę składników i mieszać uważając, żeby się nie przypaliły. Gdy wszystkie składniki się dobrze wymieszają i połączą zdjąć rondelek z ognia. Ostudzone ciasto polać polewą.