- 400 g makaronu
- 1 duża puszka pomidorów
- duża cebula
- 1/4 kg mielonej wołowiny
- 2 plastry boczku
- po 1 garści świeżych ziół : bazylii, tymianku i rozmarynu
- 2 ostre posiekane papryczki chili bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- garść czarnych oliwek
- parmezan
- oliwa
- sól i pieprz
Wykonanie:
2. Podsmażyć na oliwie, kiedy się zeszklą, dodać mięso i dalej smażyć.
3. Doprawić solą i pieprzem.
4. dodać posiekane chili, zmniejszyć ogień
5. dodać pomidory z puszki, zioła, listki laurowe i posiekane oliwki
6. Całość dusić 20 minut.
7. ugotować w tym czasie makaron
8. gorący polać sosem na talerzach.
9. Wierzch posypać świeżo startym parmezanem