- 250 g masła
- 200 g cukru
- cukier waniliowy
- 5 jaj
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 świeżego ananasa lub puszka
Wykonanie:
Masło ubijać dodając po jednym żółtku i po łyżce cukru. Gdy już będzie puszyste dodać powoli obie mąki wymieszane z proszkiem i sodą. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Ananasa obrać i pokroić drobno, oprószyć mąką. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut, wcześniej można sprawdzić patyczkiem czy suchy. Na koniec posypać cukrem pudrem.