- 8 łyżek mleka
- 4 jajka
- 3 łyżki margaryny
- 25 dag ryżu
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwek nadziewanych papryką
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ryż gotować w osolonej wodzie około 20 minut pod przykryciem.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Oliwki pokroić w cienkie plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzać margarynę, wrzucić czosnek i cebulę, dusić. Dodać mięso mielone, podsmażyć mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz tymiankiem.
- Ryż osączyć, dodać do mięsa mielonego, wrzucić oliwki. Wszystko delikatnie wymieszać.
- Jajka rozbełtać z mlekiem, lekko ubijając widelcem, polać masę mięsno-ryżową na patelni. Omlet smażyć na małym ogniu, tak długo, aż dobrze się zetnie. Przed podaniem można posypać omlet natką pietruszki.