Zamiana
jednostek objętości na jednostki ciężaru ( w gramach )
|
|||||||
Nazwa produktu
|
Szklanka
(ok. ¼ litra)
|
Łyżka stołowa
|
Łyżeczka do herbaty
|
Nazwa produktu
|
Szklanka
(ok. ¼ litra)
|
Łyżka stołowa
|
Łyżeczka do herbaty
|
Mąka pszenna
|
170
|
10,2
|
3,4
|
Mleko
odtłuszczone
|
259
|
15,6
|
5,2
|
Mąka żytnia
|
136
|
8,1
|
2,7
|
Mleko zagęszczone
|
320
|
17,2
|
6,4
|
Mąka ziemniaczana
|
170
|
10,2
|
3,4
|
Śmietana
36%
|
249
|
14,8
|
4,9
|
Cukier kryształ
|
220
|
13,2
|
4,4
|
Śmietana 18%
|
253
|
15,1
|
5,0
|
Cukier puder
|
200
|
12,0
|
4,0
|
Jaja
całe
(5 sztuk) |
252
|
15,1
|
5,0
|
Płatki owsiane
|
80
|
8
|
-
|
Białka
(8 sztuk) |
252
|
15,1
|
5,0
|
Miód
|
356
|
21,3
|
7,1
|
Żółtka
(14 sztuk) |
252
|
15,1
|
5,0
|
Mak
|
150
|
14
|
5,0
|
Kawa
|
87,5
|
5,2
|
1,7
|
Masło
|
238
|
14,2
|
4,7
|
Kakao
|
125
|
7,5
|
2,5
|
Masło topione
|
-
|
15,0
|
5,0
|
Woda
|
220
|
15,0
|
8,0
|
Margaryna
|
238
|
14,2
|
4,7
|
Sól
|
300
|
18,0
|
6,0
|
Smalec
|
236
|
14,1
|
4,7
|
Proszek
do pieczenia |
-
|
-
|
5,0
|
Olej
|
236
|
14,1
|
4,7
|
Bułka
tarta
|
120
|
9,0
|
3,0
|
Mleko pełne
|
257
|
15,4
|
5,1
|
Bulion
|
250
|
15,0
|
5,0
|
Ryż
|
220
|
15,0
|
5,0
|
Kasza gryczana
|
200
|
20,0
|
-
|
Kasza manna
|
180
|
15,0
|
-
|
|
|
|
|
niedziela, 22 lipca 2012
Tabela miar i wag
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz