niedziela, 22 lipca 2012

Tabela miar i wag


Zamiana jednostek objętości na jednostki ciężaru ( w gramach )
Nazwa produktu
Szklanka
 (ok. ¼ litra)
Łyżka stołowa
Łyżeczka do herbaty
Nazwa produktu
Szklanka
 (ok. ¼ litra)
Łyżka stołowa
Łyżeczka do herbaty
Mąka pszenna
170
10,2
3,4
Mleko odtłuszczone
259
15,6
5,2
Mąka żytnia
136
8,1
2,7
Mleko zagęszczone
320
17,2
6,4
Mąka ziemniaczana
170
10,2
3,4
Śmietana 36%
249
14,8
4,9
Cukier kryształ
220
13,2
4,4
Śmietana 18%
253
15,1
5,0
Cukier puder
200
12,0
4,0
Jaja całe
(5 sztuk)
252
15,1
5,0
Płatki owsiane
80
8
-
Białka
(8 sztuk)
252
15,1
5,0
Miód
356
21,3
7,1
Żółtka
(14 sztuk)
252
15,1
5,0
Mak
150
14
5,0
Kawa
87,5
5,2
1,7
Masło
238
14,2
4,7
Kakao
125
7,5
2,5
Masło topione
-
15,0
5,0
Woda
220
15,0
8,0
Margaryna
238
14,2
4,7
Sól
300
18,0
6,0
Smalec
236
14,1
4,7
Proszek
do pieczenia
-
-
5,0
Olej
236
14,1
4,7
Bułka tarta
120
9,0
3,0
Mleko pełne
257
15,4
5,1
Bulion
250
15,0
5,0
Ryż
220
15,0
5,0
Kasza gryczana
200
20,0
-
Kasza manna
180
15,0
-





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz