niedziela, 3 kwietnia 2016

Biały puch

Składniki:
Spód:

  • 125 g margaryny np. Palma lub Kasia
  • 2 łyżki kakao - ciemne
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki kakao puchatek
  • 2 łyżki mleka
  • ok 165 g herbatników
Ciasto:
  • 3 białe czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżka cukru pudru
  • na wierzch dekoracja wg upodobań (u mnie truskawki)

Wykonanie:

Składniki spodu rozpuścić w rondelku, pod koniec dodając pokruszone herbatniki. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy, rozkładając na całej powierzchni spodu. Wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 100 ml śmietanki i żelatynę. Ostudzić. Pozostałą ilość śmietanki ubić z cukrem pudrem. Połączyć delikatnie z ostudzoną czekoladą. Wyłożyć na masę czekoladowo-herbatnikową. Na wierzch ułożyć truskawki i wstawić ponownie do lodówki do stężenia.