Spód:
- 125 g margaryny np. Palma lub Kasia
- 2 łyżki kakao - ciemne
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki kakao puchatek
- 2 łyżki mleka
- ok 165 g herbatników
Ciasto:
- 3 białe czekolady
- 2 łyżki żelatyny
- 500 ml śmietany 36 %
- 2 łyżka cukru pudru
- na wierzch dekoracja wg upodobań (u mnie truskawki)
Wykonanie:
Składniki spodu rozpuścić w rondelku, pod koniec dodając pokruszone herbatniki. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy, rozkładając na całej powierzchni spodu. Wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 100 ml śmietanki i żelatynę. Ostudzić. Pozostałą ilość śmietanki ubić z cukrem pudrem. Połączyć delikatnie z ostudzoną czekoladą. Wyłożyć na masę czekoladowo-herbatnikową. Na wierzch ułożyć truskawki i wstawić ponownie do lodówki do stężenia.