- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 - 3 łyżki likieru amaretto
- 2 małe opakowania śmietany 36%
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- kakao
Wykonanie:
Kawę wsypać do kubka, zalać 250 ml wrzątku. Dodać 2 łyżeczki cukru. Po ostudzeniu dodać amaretto. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksować serek mascarpone z 1/2 szklanki cukru. Ciągle ubijając dodawać po łyżce ubitej śmietany. Foremkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Biszkopty moczyć w kawie i ułożyć na dnie formy. Przełożyć warstwą kremu i przykryć kolejną warstwą biszkoptów. Pokryć kremem i wstawić do lodówki na 3-4 h. Przed podaniem posypać kakao.