Menu

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Tiramisu

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 - 3 łyżki likieru amaretto
  • 2 małe opakowania śmietany 36%
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • kakao
Wykonanie:
Kawę wsypać do kubka, zalać 250 ml wrzątku. Dodać 2 łyżeczki cukru. Po ostudzeniu dodać amaretto. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksować serek mascarpone z 1/2 szklanki cukru. Ciągle ubijając dodawać po łyżce ubitej śmietany. Foremkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Biszkopty moczyć w kawie i ułożyć na dnie formy. Przełożyć warstwą kremu i przykryć kolejną warstwą biszkoptów. Pokryć kremem i wstawić do lodówki na 3-4 h. Przed podaniem posypać kakao. 

środa, 12 grudnia 2018

Piwne ciasto czekoladowe z wiśniami *

Składniki na podłużną foremkę o długości ok. 25 cm:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Szczypta soli
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka piwa Czarny kot wiśnia z czekoladą
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • Masło do wysmarowania foremki
  • Cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać w jednej misce suche składniki a w drugiej w mokre. Połączyć wszystko wlewając płyny do miski z mąką. Na koniec wmieszać rozpuszczoną czekoladę oraz wiśnie. Piec w piekarniku (grzanie góra - dół) nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone, jeśli patyczek nadal będzie mokry, zostawić tylko grzanie od dołu i piec jeszcze ok. 10-15 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

* źródło: przepis udostępniony za zgodą management-blogstar.pl