Produkt: Syrop z czarnego bzu
Opakowanie: Butelka 500 ml
Producent: Polska Róża
Skład:sok z czarnego bzu (31%), cukier, kwas cytrynowy (jako regulator kwasowości)
Na 100 g syropu zużyto 39 g owoców czarnego bzu
Po otwarciu przechowywać w chłodziarce. Chronić przed światłem.
Wartość odżywcza w 100g syropu:
Wartość energetyczna: 258 kcal (1080kJ)
Węglowodany: 64 g
Cena: 11,01 zł
O syropie: Z syropu można przyrządzać napoje o oryginalnym smaku . Posiada
właściwości rozgrzewające , napotne i przeciwbólowe, dlatego można go
stosować przy przeziębieniach. Działa moczopędnie i przeczyszczająco ?
zalecany przy zaparciach. Sok z czarnego bzu zawiera witaminy C, A oraz
witaminy z grupy B, jest bogaty w garbniki i antocyjany , które działają
oczyszczająco na organizm pomagając usuwać toksyny i wolne rodniki
tlenowe .
Czarny bez zwany jest również bzem lekarskim, gdyż ma liczne właściwości zdrowotne, którą znane są już od wieków.
Czarny bez posiada cenne substancje. Wśród nich są flawonoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a także witaminy A i C oraz witaminy z grupy B.
Wspomnieć należy również o antocyjanach wspomagających system
odpornościowych, jak również karotenoidach, pektynach, enzymach,
biopierwiastkach – jodzie, wapniu, sodzie, żelazie, potasie. Napar z
kwiatów bzu jest nieoceniony przy leczeniu przeziębienia, grypy czy też
zakażenia górnych dróg oddechowych. Ponadto ma właściwości
przeciwgorączkowe i moczopędne. Owoce czarnego bzu mają działanie przeciwbólowe, odtruwające, a także łagodnie przeczyszczające.
Moja opinia:
Syrop bardzo gęsty. Rewelacyjnie smakuje. Nie jest za słodki jak na syrop, znakomicie smakuje jako słodzik do herbaty. Znakomity do wszelkich deserów i jogurtów, budyni, lodów, kremów. Rozcieńczony z wodą jest pysznym napojem. Można go stosować jako dodatek do grzanego piwa.