czwartek, 28 lutego 2013

Zawijane sznycle wieprzowe z ogórkiem i żółtym serem


Składniki:
  • 2 sznycle wieprzowe
  • 1 większy ogórek konserwowy
  • 2 plastry sera żółtego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka w proszku
  • buraczki
  • ryż biały Britta
Wykonanie:
Sznycle rozbić dość cienko, uważać, aby nie zrobić dziur.  Każdy sznycel natrzeć z jednej strony czosnkiem, posypać pieprzem i solą oraz papryką. Na tą część wyłożyć po plasterku sera. Ogórka pokroić w słupki na 4 części i po 2 układać na brzegu sznycli. Zawijać w roladkę, chowając przy końcu brzegi do środka. Można spiąć wykałaczkami.Sznycle obtoczyć w ziołach prowansalskich. Smażyć na oleju na rumiany kolor z każdej strony na bardzo małym ogniu. Podawać z ryżem białym i buraczkami, na które przepis znajdziecie

środa, 27 lutego 2013

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i żółtym serem

Składniki:
  • 40 dag sera żółtego
  • 3 torebki ryżu parboiled Britta
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 40 dag pieczarek
  • puszka pomidorów bez skórki ( użyłam pomidorów z bazylią )
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego EKKA
  • 1 łyżeczka bazylii Marsyl
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko, może być lekko twardawy. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki ( do krojenia pieczarek w plasterki używam szatkownicy  firmy Boerner, pieczarki w 5 minut są pokrojone). Podsmażyć na maśle, a gdy większość płynu odparuje dodać mięso mielone, Doprawić pieprzem, solą oraz przyprawa do mięsa mielonego. Smażyć przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pomidory zmiksować lub po prostu wymieszać ze śmietanką, doprawić pieprzem, solą i bazylią. 


Na dno brytfanki lub dużego żaroodpornego naczynia wysypać 1,5 torebki ryżu. Ser żółty zetrzeć na tarce. 1/4 wyłożyć na ryżu. Można wymieszać lekko, aby po upieczeniu spód był zwarty. Na ryż wyłożyć mięso z pieczarkami, kolejną porcję -1/4 sera żółtego, zalać przygotowaną mieszanką pomidorów i śmietanki. Na wierzch wysypać resztę ryżu, można docisnąć i wyrównać a na wierzch wysypać resztę sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 35-40 minut. Podzielić na porcje i jeszcze ciepłe podawać.

poniedziałek, 25 lutego 2013

Herbata czarna - gwiezdny pył - BocianCafe


Produkt: Herbata czarna Gwiezdny Pył
Opakowanie: 50g-1kg
Producent: Bocian Cafe
Skład mieszanka herbaty czarnej i zielonej z dodatkiem papai, ananasa, truskawki oraz hibiskusa.
 
Cena:
50g - 6,99 zł
100g - 13,98 zł
250g - 34,95 zł
500g - 69,90 zł
1kg - 139,80 zł 

Kraj pochodzenia: Cejlon

Sposób parzenia:
* wsypać łyżeczkę suszu na filiżankę wody
* zalać susz woda o temp. 95 stopni C.
* parzyć pod przykryciem 3 - 5 minut.

Moja opinia:
Czarna herbata liściasta zaskakuje wyglądem i smakiem :)Charakteryzuje się świeżym i delikatnym aromatem. Czarna herbata połączona z płatkami kwiatu bławatka tworzą wyjątkowy smak. Przyjemna waniliowo-korzenna nuta sprawia, że jest to odpowiednia herbata na chłodne długie wieczory. 

Właściwości czarnej herbaty:

Działa pobudzająco-zawiera dużo teiny.
Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych
Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu.
Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.

czwartek, 21 lutego 2013

Herbata czerwona - rajski ogród - bocian cafe


Produkt: Herbata Pu-Erch Rajski ogród
Opakowanie: 50g-1kg
Producent: Bocian Cafe
Skład: herbata czerwona, ananas

Cena:
50g - 6,99 zł
100g - 13,98 zł
250g - 34,95 zł
500g - 69,90 zł
1kg - 139,80 zł
Moja opinia:
Herbata bardzo dobra w smaku, dodatek ananasa sprawia, że staje się delikatnie słodsza, a smak brzoskwiniowy dodatkowo wzbogaca jej aromat. Wystarczy niewielka ilość herbaty, aby cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

Właściwości:

Herbata pu-erh zawiera największą ilość związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka. Dzięki temu ma właściwości lecznicze, jest niezwykle skutecznym środkiem wspomagającym zwalczanie nadwagi, a także ma właściwości oczyszczające i odtruwające organizm. Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia zły nastrój, a nawet łagodzi umiarkowane depresje. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i ułatwia trawienie tłustych potraw. Aktywuje metabolizm wątroby. Obniża poziom lipidów we krwi oraz poziom cholesterolu. Wykazuje działanie antybakteryjne, dzięki czemu chroni organizm przed infekcjami.



Sposób parzenia
1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml) zalać wrzątkiem i zaparzać 3-5 min. pod przykryciem. Następnie oddzielić liście od naparu.

środa, 20 lutego 2013

Britta

Dzięki uprzejmości Pani Kasi z  Kolterman Media Communications otrzymałam 5 produktów marki Britta. A wśród nich znalazły się:

1. Ryż Dziki 
2. Ryż Biały 
3. Ryż Brązowy
4. Ryż Parboiled
5. Ryż Jaśminowy 





A już wkrótce pojawią się potrawy z użyciem każdego z nich. Zapraszam serdecznie !! 


Produkty marki Britta wytwarzane są z najlepszych gatunków ryżu, płatków, kasz i nasion strączkowych, a ich smak jest dostosowany do polskich upodobań smakowych. Świadczyć o tym może logo  „Wiem, co wybieram” który dla konsumentów jest znakiem, że sięgają po produkt „z gwarancją”!. Umieszczone na froncie opakowania produktu pozwala w łatwy sposób zidentyfikować na półce sklepowej te produkty, które mogą stać się elementem dobrze zbilansowanej diety.
Od roku 2010 roku logo programu „Wiem, co wybieram” znajduje się na naszym produkcie – Ryżu Białym Britta.

środa, 13 lutego 2013

Kołduny w rosole


Składniki:
ciasto:
40 dag mąki
1 jajko
szczypta soli
woda ( u mnie niepełna szklanka mleka)

nadzienie:
50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki majeranku
pieprz i sól 
 
Rosół na który przepis znajdziecie <tutaj> 

Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Ja zwykle dodaję szczyptę proszku do pieczenia, aby ciasto było miękkie. Rozwałkować na cienki placek. 

Do zmielonego mięsa dodać przyprawy, czosnek oraz posiekaną cebulę, dolać trochę rosołu. Wyrobić tak, aby powstała jednolita, gładka masa, doprawić w międzyczasie pieprzem i solą.
W szerokim, dużym garnku zagotować rosół. 
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka . Na wierzchu poukładać małe kulki mięsa, skleić pierożki. Kołduny wrzucać partiami do wrzącego rosołu i gotować około 10 minut.

Podawać z rosołem.

Zrób to sam, czyli Mini Filcuś w akcji

Serdecznie polecam blog koleżanki Gosi, która specjalizuje się w wykonywaniu takich oto wspaniałości
 

Rewelacyjny pomysł na walentynki, bardzo oryginalny i po niewielkich kosztach, ale za to jaki efekt. Bardzo polecam blog Gosi, bo oprócz tego co na zdjęciu jest tam bardzo wiele innych fajnych figurek, wraz z instrukcją krok po kroku.

Zapraszam

czwartek, 7 lutego 2013

Pączki

Przedstawiam przepis na pączki według receptury z czasów PRLu. Miękkie, puszyste, pyszne... Sprawdźcie sami :)

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 4 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 6 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • powidła śliwkowe ( użyłam płatków róży w cukrze od Polskiej Róży )
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mleko podgrzać, przelać do miski. Wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki i pokruszonymi drożdżami. Kiedy rozczyn zacznie zwiększać objętość, dodać żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą pozostałą mąkę. Wyrabiać ciasto do uzyskania pulchnej, sprężystej masy.
Masło roztopić, połączyć z ciastem. Wyrabiać do momentu, aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto będzie łatwo odchodzić od brzegów miski. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, uformować okrągłe placuszki, nałożyć na nie po 1/2 łyżeczki konfitury, zlepić w kulkę. Ułożyć na posypanej mąką stolnicy, pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor, zanurzone w gorącym tłuszczu. Usmażone układać na papierowym ręczniku. Wystudzić. Podawać posypane cukrem pudrem.

Przepis na róże znajdziecie TUTAJ

Róże karnawałowe z konfiturą z róży

Składniki:



Wykonanie:
Z podanych składników długo zagniatać ciasto. Rozwałkować na cienki placek. Wycinać krążki 3 wielkości, np. szklanką, literatką i kieliszkiem. Każdy krążek naciąć w 5 miejscach od brzegu w stronę środka. Należy uważać, aby nie naciąć zbyt mocno żeby róże po upieczeniu się nie łamały. Największy krążek posmarować na środku białkiem, nałożyć mniejszy krążek, również na środku posmarować białkiem i na końcu położyć najmniejszy krążek. Docisnąć na środku. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu najmniejszym krążkiem w dół. Na końcu posypać cukrem pudrem a na środek róży wyłożyć konfiturę.




poniedziałek, 4 lutego 2013

Pierś kurczaka ze śliwką w sosie śmietanowym

Składniki:
  • podwójna pierś kurczaka
  • 8 suszonych śliwek ze sklepu Skworcu.pl
  • czosnek mielony
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • 30 dag pieczarek
  • kubek śmietany 
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
 Wykonanie:
Filety podzielić i w każdym zrobić nacięcie tak, aby powstały kieszenie. Do środka wsypać czosnek  i paprykę. Włożyc po 4 śliwki. Zawinąć uwazając aby śliwki nie wypadły. Można spiąć wykałaczką. Wierzch piersi również natrzeć papryką. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. 
Cebulę obrać i pokroić w paski. Zeszklić. Pieczari oczyścić i pokroić w paski, dodać do cebuli i smażyć na złoty kolor. Wlać pół szklanki wody. W drugiek połowie rozpuścić mąkę, któą wlać do gotujących się pieczarek. Przyprawić pieprzem, sola i majernakiem. Na końcu dodać zahartowaną smietanę. Filety podawać z sosem.