- 1,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
- konfitura z owoców róży Polska Róża lub inna
Wykonanie:
Z podanych składników długo zagniatać ciasto. Rozwałkować na cienki placek. Wycinać krążki 3 wielkości, np. szklanką, literatką i kieliszkiem. Każdy krążek naciąć w 5 miejscach od brzegu w stronę środka. Należy uważać, aby nie naciąć zbyt mocno żeby róże po upieczeniu się nie łamały. Największy krążek posmarować na środku białkiem, nałożyć mniejszy krążek, również na środku posmarować białkiem i na końcu położyć najmniejszy krążek. Docisnąć na środku. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu najmniejszym krążkiem w dół. Na końcu posypać cukrem pudrem a na środek róży wyłożyć konfiturę.
Różyczki naprawdę cudnie wyglądają :), nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu, przyznam szczerze, że pierwszy raz je robiłam a tu taki rezultat :)
UsuńTakie róże robiła moja babcia ... to niezwykle miłe wspomnienie ...
OdpowiedzUsuń