czwartek, 7 lutego 2013

Róże karnawałowe z konfiturą z róży

Składniki:



Wykonanie:
Z podanych składników długo zagniatać ciasto. Rozwałkować na cienki placek. Wycinać krążki 3 wielkości, np. szklanką, literatką i kieliszkiem. Każdy krążek naciąć w 5 miejscach od brzegu w stronę środka. Należy uważać, aby nie naciąć zbyt mocno żeby róże po upieczeniu się nie łamały. Największy krążek posmarować na środku białkiem, nałożyć mniejszy krążek, również na środku posmarować białkiem i na końcu położyć najmniejszy krążek. Docisnąć na środku. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu najmniejszym krążkiem w dół. Na końcu posypać cukrem pudrem a na środek róży wyłożyć konfiturę.




3 komentarze:

  1. Różyczki naprawdę cudnie wyglądają :), nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gosiu, przyznam szczerze, że pierwszy raz je robiłam a tu taki rezultat :)

      Usuń
  2. Takie róże robiła moja babcia ... to niezwykle miłe wspomnienie ...

    OdpowiedzUsuń