Przedstawiam przepis na pączki według receptury z czasów PRLu. Miękkie, puszyste, pyszne... Sprawdźcie sami :)
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka cukru
- 4 dag drożdży
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 6 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- powidła śliwkowe ( użyłam płatków róży w cukrze od Polskiej Róży )
- sól
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mleko podgrzać, przelać do miski. Wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki i pokruszonymi drożdżami. Kiedy rozczyn zacznie zwiększać objętość, dodać żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą pozostałą mąkę. Wyrabiać ciasto do uzyskania pulchnej, sprężystej masy.
Masło roztopić, połączyć z ciastem. Wyrabiać do momentu, aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto będzie łatwo odchodzić od brzegów miski. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, uformować okrągłe placuszki, nałożyć na nie po 1/2 łyżeczki konfitury, zlepić w kulkę. Ułożyć na posypanej mąką stolnicy, pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Przepis na róże znajdziecie TUTAJ
Uwielbiam pączusie! :)
OdpowiedzUsuńJa także i pierwszy raz robiłam według tej receptury. Polecam spróbować. Wyśmienite :)
UsuńPiękne te pączusie! :-) I jakie apetyczne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Dziękuję :)
UsuńZrobię po nowym roku,w karnawale.
OdpowiedzUsuńWyglądają tak,że slinka leci😊😊
Napisz jak wyszły :)
Usuń