Menu

czwartek, 7 lutego 2013

Pączki

Przedstawiam przepis na pączki według receptury z czasów PRLu. Miękkie, puszyste, pyszne... Sprawdźcie sami :)

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 4 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 6 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • powidła śliwkowe ( użyłam płatków róży w cukrze od Polskiej Róży )
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mleko podgrzać, przelać do miski. Wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki i pokruszonymi drożdżami. Kiedy rozczyn zacznie zwiększać objętość, dodać żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą pozostałą mąkę. Wyrabiać ciasto do uzyskania pulchnej, sprężystej masy.
Masło roztopić, połączyć z ciastem. Wyrabiać do momentu, aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto będzie łatwo odchodzić od brzegów miski. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, uformować okrągłe placuszki, nałożyć na nie po 1/2 łyżeczki konfitury, zlepić w kulkę. Ułożyć na posypanej mąką stolnicy, pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor, zanurzone w gorącym tłuszczu. Usmażone układać na papierowym ręczniku. Wystudzić. Podawać posypane cukrem pudrem.

Przepis na róże znajdziecie TUTAJ

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja także i pierwszy raz robiłam według tej receptury. Polecam spróbować. Wyśmienite :)

      Usuń
  2. Piękne te pączusie! :-) I jakie apetyczne zdjęcia :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię po nowym roku,w karnawale.
    Wyglądają tak,że slinka leci😊😊

    OdpowiedzUsuń