Składniki:
- 10 foremek waflowych vafini
- 100 g łososia
- 125 dag sera białego (najlepiej zmielonego)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
- koperek
- 1/2 cebuli
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cytryny
- pieprz
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- koperek
- łyżeczka pieprzu białego w ziarnach
Łososia pokroić w cienkie paski. Ułożyć w miseczce i zalać sokiem z cytryny wymieszanym z solą i cukrem, odstawić do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie odsączyć łososia z soku i zostawić w tej samej miseczce, posypać pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć ją na łososiu, wrzucić pieprz w ziarnach, gałązkę koperku (nie pokrojoną) i zalać całość olejem, zostawić na co najmniej 12 h.
Serek wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem i solą.
Foremki wypełnić do 2/3 serkiem a na wierch układać odsączonego z oleju łososia. Udekorować koperkiem.
Bardzo ładnie podane, a łososia uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpyszny i efektowny pomysł:)
OdpowiedzUsuńI bardzo prosty :)
Usuń