wtorek, 5 marca 2013

Łosoś marynowany na kremowej pierzynce


Składniki:
  • 10 foremek waflowych vafini
  • 100 g łososia
  • 125 dag sera białego (najlepiej zmielonego)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek
Marynata 
  • 1/2 cebuli
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cytryny
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • koperek
  • łyżeczka pieprzu białego w ziarnach
Wykonanie:
Łososia pokroić w cienkie paski. Ułożyć w miseczce i zalać sokiem z cytryny wymieszanym z solą i cukrem, odstawić do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie odsączyć łososia z soku i zostawić w tej samej miseczce, posypać pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć ją na łososiu, wrzucić pieprz w ziarnach, gałązkę koperku (nie pokrojoną) i zalać całość olejem, zostawić na co najmniej 12 h. 
Serek wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem i solą.
Foremki wypełnić do 2/3 serkiem a na wierch układać odsączonego z oleju łososia. Udekorować koperkiem.

4 komentarze: