"Celem kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”
jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości
odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w
codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej. Badania postrzegania oleju
rzepakowego na tle innych olejów roślinnych przeprowadzone na
reprezentatywnej próbie polskich i łotewskich konsumentów pokazują, że
olej rzepakowy, zwany „oliwą północy”, jest niedoceniany, a wiedza na
temat jego walorów odżywczych, doskonałego składu i kulinarnych zalet
bardzo powierzchowna i niepełna.
Kampania ma charakter programu
edukacyjno-promocyjnego i jest skierowana przede wszystkim do
konsumentów, głównie kobiet odpowiedzialnych za zakupy spożywcze w
gospodarstwach domowych. Drugą grupą docelową kampanii są liderzy
opinii: dietetycy, lekarze, technolodzy żywności, eksperci żywienia,
eksperci kulinarni i dziennikarze."
Olej ten wykorzystałam jak na razie do:
"Zastosowanie oleju rzepakowego w sałatkach może
być wielorakie – najprostszym sposobem jest polanie nim gotowej
sałatki. Na jego bazie można przygotować lekkie sosy typu winegret lub
gęstsze z dodatkiem jogurtu, czyli dressingi lub dipy, idealne do
chrupiących przekąsek, jak np. nacios, foccaci czy surowych warzyw.
Niewiele osób wie, że wykorzystując olej rzepakowy możemy w prosty
sposób przygotować domowy majonez. Dzięki olejowi rzepakowemu wiosenne
sałatki będą smaczne, zdrowe i estetyczne, ciesząc oczy i podniebienie.
Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:
- ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych,
- zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek,
- zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,
- ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,
- stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,
- łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne."
- Dressingi sałatkowe – olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie, do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest bardzo wskazane;
- Smażenie – dzięki bardzo wysokiej temperaturze dymienia jest polecany do smażenia a dodatkowo łatwo odsącza się z potrawy, danie jest o 5 – 10% mniej kaloryczne;
- Pieczenie – zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast; Zwłaszcza olej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki;
- Przygotowywania potrawy dla dzieci – z powodzeniem zastępuje masło w zupkach lub przecierach). Zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji.
JAK UŻYTKOWAĆ
- Eksperci zalecają spożycie 2 łyżek oleju rzepakowego codziennie.
- Smaż tylko raz – dzięki wysokiej stabilności, na oleju rzepakowym smaży się świetnie i może on być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur, nie tracąc, jak inne tłuszcze, swoich korzystnych właściwości. Jeżeli chcesz, żeby Twoje potrawy były zdrowe nie zlewaj przestudzonego oleju na później."
łosoś bardzo mnie zaciekawił:)
OdpowiedzUsuńPołączenie oleju z łososiem to już jest istna bomba jeśli chodzi o zawartość omega-3 :) Przy takiej diecie żadne choroby nie straszne!
OdpowiedzUsuń