- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 2,5 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/.3 szklanki gorącej wody
- konfitura truskawkowa Babuni Stovit
Wykonanie:
Śmietankę i mleko podgrzewać, wsypać cukier. Mieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy mleko będzie bardzo gorące ( nie wrzące) dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować. Gotowy płyn przelać do salaterek i odstawić do ostygnięcia. Gdy deser będzie chłodny włożyć go do lodówki do czasu aż całkowicie stężeje. Po wyjęciu z lodówki pojemniczki ostrożnie włożyć na chwilę do gorącej wody, aby łatwiej wyjąć deser. Deser przełożyć dnem do góry na talerzyk i na wierzchu położyć konfiturę.
ale ładna :) Mi nigdy nie wychodzi taka gładka
OdpowiedzUsuńMoże żelatyna źle się rozpuszcza :)
Usuńuwielbiam ten deser:)
OdpowiedzUsuńOd weekendu też jestem jego fanką :)
UsuńWiedziałam że będzie pysznie :))
OdpowiedzUsuńI to bardzo pysznie... :)
Usuń