wtorek, 19 marca 2013

Syrop z czarnego bzu Polskiej Róży





Produkt: Syrop z czarnego bzu
Opakowanie: Butelka 500 ml 
Producent: Polska Róża



Skład:sok z czarnego bzu (31%), cukier, kwas cytrynowy (jako regulator kwasowości)
Na 100 g syropu zużyto 39 g owoców czarnego bzu

Po otwarciu przechowywać w chłodziarce. Chronić przed światłem.

Wartość odżywcza w 100g syropu:
Wartość energetyczna:     258 kcal (1080kJ)
Węglowodany:                      64 g

Cena: 11,01 zł

O syropie: Z syropu można przyrządzać napoje o oryginalnym smaku . Posiada właściwości rozgrzewające , napotne i przeciwbólowe, dlatego można go stosować przy przeziębieniach. Działa moczopędnie i przeczyszczająco ? zalecany przy zaparciach. Sok z czarnego bzu zawiera witaminy C, A oraz witaminy z grupy B, jest bogaty w garbniki i antocyjany , które działają oczyszczająco na organizm pomagając usuwać toksyny i wolne rodniki tlenowe .
 Czarny bez zwany jest również bzem lekarskim, gdyż ma liczne właściwości zdrowotne, którą znane są już od wieków.
Czarny bez posiada cenne substancje. Wśród nich są flawonoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a także witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Wspomnieć należy również o antocyjanach wspomagających system odpornościowych, jak również karotenoidach, pektynach, enzymach, biopierwiastkach – jodzie, wapniu, sodzie, żelazie, potasie. Napar z kwiatów bzu jest nieoceniony przy leczeniu przeziębienia, grypy czy też zakażenia górnych dróg oddechowych. Ponadto ma właściwości przeciwgorączkowe i moczopędne. Owoce czarnego bzu mają działanie przeciwbólowe, odtruwające, a także łagodnie przeczyszczające.
Moja opinia: 
Syrop bardzo gęsty. Rewelacyjnie smakuje. Nie jest za słodki jak na syrop, znakomicie smakuje  jako słodzik do herbaty. Znakomity do wszelkich deserów i jogurtów, budyni, lodów, kremów. Rozcieńczony z wodą jest pysznym napojem. Można go stosować jako dodatek do grzanego piwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz