poniedziałek, 4 marca 2013

Bułki z farszem pieczarkowym

Zapraszam na pyszna przekąskę przygotowana według przepisu kuchni PRL

Składniki:
  • 4 małe bagietki, bułki do hot-dogów (użyłam kajzerek)
  • 60 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki cebule obrać, posiekać. Smażyć na maśle około 10 minut, aż prawie cały płyn odparuje, a grzyby zaczną się rumienić. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki.
Z bagietek usunąć miąższ. Wydrążone bułki podpiec 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, napełnić gorącym farszem. Można posypać serem.

7 komentarzy:

  1. Ale ekstra. Ja taki farsz lubię z chlebem tostowym i serkiem, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wie ktoś jaki jest efekt jeżeli bułeczki zamiast do piekarnika wstawi sie do mikrofalówki? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie będą chrupiące, tzn na początku może tak, ale szybko stwardnieją i nie będzie można ich ugryźć. Tak podejrzewam, choć nie próbowałam tych bułeczek robić w mikrofalówce. Kiedyś robiłam hamburgery z kajzerek no i efekt był taki jak pisałam, czyli miękkie na początku ale szybko twardniejące.

      Usuń