poniedziałek, 11 marca 2013

Szarlotka tutti-frutti



Składniki:
3 szklanki maki
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 kostki margaryny
pół kubka śmietany
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 białka
1/2 szklanki cukru pudru

1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić zagłębienie. Wrzucić margarynę, żółtka i zagnieść dobrze ciasto. Podzielić na 2 części z tym, że jedna musi być większa od drugiej. Rozwałkować na okrągłe placki. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć większy płat ciasta, wylepić także brzegi formy.

Jabłka obrać i pokroić drobno, wrzucić do rondelka, wlać sok z cytryny, wsypać cukier i dodać 1/4 szklanki wody. Dusić do miękkości, gdy woda wyparuje podsmażać jeszcze trochę i wsypać cynamon i mąkę ziemniaczaną. Szybko wymieszać. 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, ubijać na błyszczącą masę.

Na ciasto wyłożyć masę jabłkową a na nią białka. Przykryć drugim płatem ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 min.

4 komentarze:

  1. świetne ciacho, właśnie mam w planach zrobienie szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zobacz u "Myszka Piecze" -nie wiedziałam ,że tak to się robi-dokładnie ten sam przepis i te same fotografie-nieładnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, gdybyś spojrzał tylko na odniesienie do strony na FB zobaczyłbyś, że to ta sama strona. Oba blogi należą do mnie, tyko na "Myszka piecze" są same ciasta.

      Usuń