Składniki:
3 szklanki maki
3/4 kostki margaryny
pół kubka śmietany
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić zagłębienie. Wrzucić margarynę, żółtka i zagnieść dobrze ciasto. Podzielić na 2 części z tym, że jedna musi być większa od drugiej. Rozwałkować na okrągłe placki. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć większy płat ciasta, wylepić także brzegi formy.
Jabłka obrać i pokroić drobno, wrzucić do rondelka, wlać sok z cytryny, wsypać cukier i dodać 1/4 szklanki wody. Dusić do miękkości, gdy woda wyparuje podsmażać jeszcze trochę i wsypać cynamon i mąkę ziemniaczaną. Szybko wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, ubijać na błyszczącą masę.
świetne ciacho, właśnie mam w planach zrobienie szarlotki:)
OdpowiedzUsuńPolecam zatem szarlotkę w moim wykonaniu :)
UsuńZobacz u "Myszka Piecze" -nie wiedziałam ,że tak to się robi-dokładnie ten sam przepis i te same fotografie-nieładnie.
OdpowiedzUsuńAnonimie, gdybyś spojrzał tylko na odniesienie do strony na FB zobaczyłbyś, że to ta sama strona. Oba blogi należą do mnie, tyko na "Myszka piecze" są same ciasta.
Usuń