Składniki:
- 20 dag kości wieprzowych
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3-4 ziemniaki
- 2 duże ogórki kiszone
- 1/2 szklanki soku z ogórków
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka maki
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe.
Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.
Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.
nie wiem czemu ale ogórkowa to mi się już z wiosną kojarzy:)
OdpowiedzUsuńHehe może dlatego, że zielona ;)
Usuń