sobota, 2 marca 2013

Zupa ogórkowa

Kolejna odsłona przepisu z czasów PRL, tym razem zupa ogórkowa.

Składniki:
  • 20 dag kości wieprzowych
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1/2 szklanki soku z ogórków
  • 3/4 szklanki gęstej  śmietany
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe.
Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.

Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.

2 komentarze:

  1. nie wiem czemu ale ogórkowa to mi się już z wiosną kojarzy:)

    OdpowiedzUsuń