Menu

niedziela, 13 lipca 2014

Spaghetti z mielonym mięsem

Składniki:


  • 400 g makaronu
  •  1 duża puszka pomidorów
  • duża cebula
  • 1/4 kg mielonej wołowiny
  • 2 plastry boczku
  • po 1 garści świeżych ziół : bazylii, tymianku i rozmarynu
  • 2 ostre posiekane papryczki chili bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • garść czarnych oliwek
  • parmezan
  • oliwa
  • sól i pieprz
Wykonanie:
1. cebulę, czosnek i boczek pokroić w kostkę
2. Podsmażyć na oliwie, kiedy się zeszklą, dodać mięso i dalej smażyć.
3. Doprawić solą i pieprzem.
4. dodać posiekane chili, zmniejszyć ogień
5. dodać pomidory z puszki, zioła, listki laurowe i posiekane oliwki
6. Całość  dusić 20 minut.
7. ugotować w tym czasie makaron
8. gorący polać sosem na talerzach.
9. Wierzch posypać świeżo startym parmezanem