Menu

czwartek, 27 czerwca 2013

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego korzenia pietruszki
  • 2 cebule + łyżka smalcu ze skwarkami
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka mąki
  • bulion
  • pieprz i sól 
Wykonanie:
Kapustę poszatkować wrzucić do garnka. Podlać bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do garnka. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Gdy już będzie lekko zarumieniona przełożyć do kapusty. Kapustę dusić jeszcze do miękkości. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę i dodać do bigosu. Koperek drobno posiekać i dodać do kapusty. Dusić jeszcze 3 minuty. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Tak przygotowaną kapustę można podawać do tradycyjnego schabowego.

wtorek, 25 czerwca 2013

Szybka sałatka z makaronem i fetą

Składniki:
  • opakowanie sera feta (270 g)
  • 3 pomidory
  • 200 g makaronu penne
Na sos:
  •  2 saszetki oleju sezamowego Biolevita
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki wody
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i przełożyć do misy. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do makaronu. Ser pokroić w kostkę i wyłożyć na pomidorach. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Wstawić do lodówki.


środa, 12 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem i cukrem truskawkowym.

Składniki:
Ciasto:
  • 4  żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru truskawkowego Royal Brand
  • 3/4 kostki margaryny
Wierzch:
  • 4 laski rabarbaru (obrane) + 3 łyżki cukru truskawkowego
  •  4 białka
  • 1/2 szklanki cukru truskawkowego
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru truskawkowego
  • 1/4 kostki margaryny 
Wykonanie:
Ze składników na ciasto wyrobić odpowiednią masę. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. wyłożyć ciasto. 
Rabarbar wcześniej obrać i pokroić zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyłożyć rabarbarem ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ponownie ubijać. 
Mąkę na kruszonkę przesypać do miseczki i wymieszać z cukrem truskawkowym. Margarynę roztopić. Jeszcze gorącą zalać suchą mieszankę. Wyrobić kruszonkę.
Po 10 minutach pieczenia na rabarbar wyłożyć pianę i posypać kruszonką. Piec jeszcze 30-40 minut. Ciasto pięknie pachnie i jest pyszne :)




Akcja rabarbar - IV edycja

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Szybkie ciasto jogurtowe na zimno

Składniki:
  • 2 duże jogurty truskawkowe
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 4 galaretki - różne smaki ( użyłam galaretek winiary o smaku - 1 mojito, 1 pina colada, 2 pink margarita)
  • opakowanie biszkoptów
  • truskawki
Wykonanie:
3 galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Odstawić do wystudzenia. Na dno okrągłej formy wyłożyć biszkopty. Jogurt naturalny wymieszać z ostudzoną galaretką mojito i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki i odczekać aż stężeje. Tak samo postąpić z pozostałymi jogurtami i galaretkami (1 galaretkę zostawić do polania na wierz) Gdy trzecia warstwa jogurtowa stężeje na wierzch układać umyte i pokrojone w plasterki truskawki. Ostatnią galaretką zalać truskawki i wstawić do lodówki na minimum 2 h. Gotowe ! :)

* Zamiast jogurtów owocowych można użyć tylko jogurty naturalne, będzie lepiej widać kolory :) 

piątek, 7 czerwca 2013

Sałatka z patisonów

 Patisony - gdy je otrzymałam w ramach testów od firmy Dworek 1905, pomyślałam "o kurcze, nigdy nie jadłam, nie próbowałam, co ja z nimi zrobię". Po otwarciu słoika odważyłam się spróbować i posmakowały mi na szczęście ;) Zdecydowałam się zrobić sałatkę, która zniknęła ze stołu tak szybko jak si na nim pojawiła. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo szybka.

Składniki:
  • jedna zupka chińska curry
  • 30 dag polędwicy (lub innej wędliny drobiowej)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 słoika patisonów marki Dworek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Patisony odsączyć i pokroić w kostkę. 
Kukurydzę odsączyć i wrzucić do miski wraz z patisonami. Wędlinę pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Makaron z zupki chińskiej pokruszyć, wrzucić do miseczki, posypać przyprawami załączonymi do opakowania. Zalać niewielka ilością gorącej wody (chodzi o to, aby zmiękczyć makaron) i wymieszać.Gdy makaron całkowicie wchłonie wodę i ostygnie, dodać go do pozostałych składników. Wymieszać wszystko z majonezem i doprawić pieprzem i solą.



Produkty wykorzystane:




wtorek, 4 czerwca 2013

Kiszeniaki

Kiszeniaki, czyli gołąbki przygotowane z kiszonej w całości kapusty. Robiłam pierwszy raz i wyszły bardzo smaczne. Kapustę taką ciężko jest znaleźć na rynku, ale jak tylko się dobrze poszuka to znajdziemy ją w dużych supermarketach albo na dobrych targach. Szukać na pewno warto, kiszeniaki są na prawdę smaczne. Ja otrzymałam taką kapustkę do wypróbowania od firmy Dworek 1905. Sympatyczny pan właściciel, z którym miałam przyjemność rozmawiać przez telefon, oznajmił iż jest to nowość wśród produktów marki Dworek.


Składniki:
  • 1 główka kiszonej kapusty (moja miała 1,3 kg) (dodatkowo do gotowania: 2 liście laurowe, 1 łyżka cukru, 5 ziaren pieprzu czarnego)
  • 100 g kaszy jęczmiennej (np. Kupiec)
  • 500 g mielonego mięsa (np. wieprzowo-wołowe )
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 500 ml bulionu
Wykonanie:
  1. Kapustę włożyć do dużego garnka, wrzucić przyprawy i cukier, zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć, ostudzić, wykroić głąb i porozdzielać liście. Z liści skroić zgrubienia na nerwach, układać jeden na drugim na talerzu.
  2. Ugotowaną kaszę dokładnie wymieszać z mięsem,  smażoną na smalcu cebulą, dodać przyprawy. Nagrzać piekarnik do 180°C. Duże naczynie żaroodporne z pokrywą wysmarować masłem i wyłożyć pozostawionymi liśćmi kapusty. Ja wyłożyłam tymi, z których nie dało zawinąć się gołąbków.  
  3. Zawijać farsz w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki i układać ściśle w naczyniu. Nie powinno być ich więcej niż do 3/4 wysokości naczynia! Zalać bulionem lub wodą do 3/4 wysokości ułożonych gołąbków, dodać liście laurowe, ziele i pierz w ziarnach. Wstawić do piekarnika i gotować pod przykryciem ok. 1-1,5h od momentu zagotowania bulionu. W razie potrzeby podlewać bulionem.
  4. Kiedy kiszeniaki są gotowe, zlać do garnka bulion, w którym się gotowały, dodać koncentrat i majeranek i zagotować. Doprawić do smaku.Kiszeniaki podawać z sosem pomidorowym.

Produkty wykorzystane:

Kiszona główka kapusty Dworek














Kasza jęczmienna Kupiec