Menu

czwartek, 27 czerwca 2013

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego korzenia pietruszki
  • 2 cebule + łyżka smalcu ze skwarkami
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka mąki
  • bulion
  • pieprz i sól 
Wykonanie:
Kapustę poszatkować wrzucić do garnka. Podlać bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do garnka. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Gdy już będzie lekko zarumieniona przełożyć do kapusty. Kapustę dusić jeszcze do miękkości. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę i dodać do bigosu. Koperek drobno posiekać i dodać do kapusty. Dusić jeszcze 3 minuty. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Tak przygotowaną kapustę można podawać do tradycyjnego schabowego.

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie :) pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze danie o tej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka kapusta jest pyszna. Nie wiem na czym to polega, ale wytopiony tłuszczyk + skwareczki ze słoninki (czyli smalczyk) dają zupełnie inny smak takiej kapuście - niepowtarzalny i nieporównywalny z kapustą inaczej przyrządzaną. Słono słodko kwaśny. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje, bez smalczyku kapustka nie smakuje tak dobrze :)

      Usuń