Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag brukselki
- 1 cebula
- kawałek pora
- 2 kostki rosołowa
- czosnek
- 2 pomidory
- 3 parówki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą na wysokość ponad ziemniaki. Brukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i zeszklić na gorącym oleju wraz z porem i czosnkiem. Wrzucić do garnka z ziemniakami, dodać kostki rosołowe, wymieszać i gotować ok. 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i włożyć do potrawy, dalej gotując. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz pół szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać tymianek . Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką lub szczypiorkiem.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą na wysokość ponad ziemniaki. Brukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i zeszklić na gorącym oleju wraz z porem i czosnkiem. Wrzucić do garnka z ziemniakami, dodać kostki rosołowe, wymieszać i gotować ok. 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i włożyć do potrawy, dalej gotując. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz pół szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać tymianek . Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką lub szczypiorkiem.
Ciekawe połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńSuper, pomidorówka z moją ulubioną brukselką! Dziękuję za dodanie do akcji :)
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję ale za przyjęcie przepisu :)
Usuń