czwartek, 29 sierpnia 2013

Zupa pomidorowo - brukselkowa

 Wykorzystując resztki brukselki jakie pozostały mi w lodówce postanowiłam zrobić z niej zupę, przepis na nią znalazłam tutaj. Sposób przygotowania zmieniłam i nie dodawałam boczku i wina. Mimo, że brukselka przez większość osób jest znienawidzona ja ją bardzo lubię i chętnie wykorzystuję ją w kuchni, bo przecież brukselka zawiera mnóstwo ważnych mikro i makroelementów.

Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 30 dag brukselki
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 2 kostki rosołowa
  • czosnek
  • 2 pomidory
  • 3 parówki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą na wysokość ponad ziemniaki. Brukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i zeszklić na gorącym oleju wraz z porem i czosnkiem. Wrzucić do garnka z ziemniakami, dodać kostki rosołowe, wymieszać i gotować ok. 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i włożyć do potrawy, dalej gotując. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz pół szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać tymianek . Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką lub szczypiorkiem.

Warzywa psiankowate 2013

3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, pomidorówka z moją ulubioną brukselką! Dziękuję za dodanie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziękuję ale za przyjęcie przepisu :)

      Usuń