Menu

piątek, 26 kwietnia 2013

Śledzie w korzennej marynacie

Składniki:
  • 5 filetów śledziowych a'la matias
  • 2 cytryny
  • olej
  • 3 liście laurowe
po łyżeczce:
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • cynamon
  • cukier
  • goździki
  • pieprz w ziarnach ( może być kolorowy)
  • imbir


Przygotowanie:


Filety namoczyć min 4h , opłukać i wysuszyć, pokroić na jednakowe kawałki ok 5 cm. Cebulę pokroić w kostkę. Ziele angielskie, cynamon, goździki, pieprz, imbir i liście laurowe zmielić w młynku lub zblendować. Wymieszać z cukrem i gorczycą. Obraną cytrynę pokroić w plasterki. W miseczce układać warstwami cebulę, śledzie i cytrynę. Na każdą warstwę śledzi posypać przyprawy. Zalać olejem, tak aby przykrył śledzie, odstawić na minimum 3 dni. Przygotowaną przyprawę można przełożyć do słoiczka ( na pewno zostanie ), będzie gotowa na kolejny raz.

Sałatka grecka

Składniki:



Przygotowanie:
Umytą sałatę porozrywać na kawałki, wrzucić do miski. Ogórek pokroić w kostkę, pomidor pokroić w ósemki lub drobniej, wrzucić do miski. Oliwki odsączyć i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półplasterki. Ser pokroić w kostkę, wszystko wrzucić do miski i wymieszać. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. Polać sałatkę 10 minut przed podaniem. Smacznego.



czwartek, 25 kwietnia 2013

Szybki pikantny kurczak

Przepis ten idealny do przygotowania dla niespodziewanych gości, szybki i bardzo smaczny.

Składniki:

  • Pierś kurczaka
  • pikantna przyprawa do potraw (użyłam przyprawy Marsyl- skrzydełka pikantne)
  • majonez
  • ketchup
  • kajzerki lub ryż (u mnie dziki Britta)
  • bułka tarta 
  • jajko
Wykonanie:
Pierś pokroić na kawałki. Wrzucić do osolonego rozkłóconego jajka. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą, proporcje dowolne, w zależności jak bardzo ostry kurczak chcemy uzyskać. Pierś kurczaka obtoczyć w bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce. Smażyć na złoty kolor. Majonez wymieszać z ketchupem pół na pół. Przekąskę można podawać w towarzystwie pokrojonych na 4 części kajzerek lub z ryżem (ja podałam z ryżem dzikim Britta) . Koniecznie z sosem majonezowo-ketchupowym. Smacznego !

środa, 24 kwietnia 2013

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem

Składniki:


  • 1 szklanka kaszy jaglanej (np. JANEX)
  • 25 dag pieczarek
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • kapusta
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (użyłam Koncentratu z Ogródka Dziadunia)
  • przyprawa do bigosu (np. od Marsyl)
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek
  • 1 kostka rosołowa 
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
Wykonanie:
  1. Z kapusty wyciąć głąb, wstawić ją do wody i podgotować przez kilka minut. Wyjąć z garnka i ostrożnie oddzielać liście. 
  2. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. 
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce i wrzucić do   cebulki. Posolić i podsmażyć. 
  4. Mięso wymieszać razem z pieczarkami i kaszą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dobrze wyrobić masę.
  5. Liście osuszyć i grube nerwy zbić tłuczkiem albo je przyciąć na płasko. Na liście porcjami wykładać masę i zawijać dość ciasno z brzegiem zawiniętym do środka. 
  6. Gołąbki ciasno układać w garnku. Zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową, ziele i liście laurowe. Dusić 30 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę do bigosu, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Gotować jeszcze z 10 minut lub dłużej w zależności jak miękka jest kapusta.
  7. Jeśli jest za rzadki sos ja go zagęszczam. Wtedy gołąbki wykładam do żaroodpornego naczynia. Sos przelewam do mniejszego garnka, wrzucam koperek i podgotowuje, zagęszczam 1 łyżką mąki rozpuszczoną w pół szklanki wody. 
  8. Gołąbki można zalać sosem i przed podaniem zapiec w piekarniku . Można też zrumienić gołąbki na maśle i polać sosem. Przed podaniem posypać koperkiem.
Polecam:

czwartek, 18 kwietnia 2013

Babeczki z kremem brzoskwiniowym i galaretką

Składniki:

  • 125 g margaryny
  • 160 g mąki
  • 100 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem owocowy brzoskwiniowy Stovit
  • galaretka o dowolnym smaku
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Na posypanym mąką stole rozwałkować ciasto i foremką wycinaj ciasteczka. Foremki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Każdą foremkę wykładać wyciętymi ciasteczkami. Piec około 10 minut w 180 stopniach C.
Galaretki rozpuścić w 1/2 ilości wody określonej według producenta (podana w sposobie przygotowania galaretki), a następnie odstawić do całkowitego stężenia.
Babeczki po ostudzeniu wyjąć z foremek. Wypełnić je kremem owocowym i na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę galaretkę.

wtorek, 16 kwietnia 2013

Smażona wieprzowina z cebulą dymką

Składniki :
  •  wieprzowina 300 g, 
  • sól, 
  • cukier, 
  •  sos sojowy, 
  • cebula dymka 
  • mieszanka przypraw do smażonej wieprzowiny z dymką Royal Brand
  • saszetka oleju sezamowego Biolevita
  • 2 saszetki ryżu brązowego długiego Lestello
Sposób przygotowania: 
 Mieszankę Royal Brand wsypać do naczynia z wodą. Na patelni rozgrzać olej. Pokrojoną w kostkę wieprzowinę wrzucić na patelnię. Do tego dodać mieszankę warzywną Royal Brand. Całość smażyć przez ok. 15 - 20 minut aż danie będzie aromatyczne a mięso będzie miękkie. Nie smażyć na bardzo dużym ogniu aby grzyby się nie przypaliły. Podlać lekko sosem sojowym, dodać nieco cukru i soli do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę dymkę posiekać. Ryż wyłożyć na talerze, wieprzowinę wyłożyć na środek ryżu i posypać dymką. Danie gotowe. 
 
Produkty użyte:
 
 



























Smażona wieprzowina z dymką Royal Brand
Skład: orzeszki ziemne, dymka, sezam, kukurydza, grzyby mun.

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Biolevita


Firma Biolevita zajmuje się rozpowszechnianiem naturalnych olei sałatkowych. Dzięki tłoczeniu na zimno nasze oleje zachowują wartości odżywcze, dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz wielu cennych składników odżywczych.
Biolevita proponuje nowatorskie rozwiązanie - dystrybucja w formie małych saszetek (30 ml), co zapewnia zawsze świeży olej i możliwość wykorzystania go w każdym miejscu.

Olej w saszetce w sam raz na jeden raz


Produkty:

Olej z pestek dyni

olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania pestek dyni. Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o orzechowym smaku i zapachu. Idealnie nadaje się do sałatek, surówek, dipów, zup i innych potraw przyrządzanych na zimno. Ponadto olej z pestek dyni jest świetnym dodatkiem do deserów.
Olej z pestek dyni zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami, co sprawia że opóźnia procesy starzenia, spożywanie oleju obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Swoją niezwykłą popularność zawdzięcza również, dzięki pomocy w leczeniu prostaty, dróg moczowych.
Dzięki tłoczeniu na zimno olej z pestek dyni zachowuje swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin, zawiera witaminy A, E, C, D, a także betakaroten, lecytynę.


Olej sezamowy

olej sezamowy
Olej sezamowy powstaje dzięki tłoczeniu na zimno prażonych nasion sezamu. Zawiera witaminy A, B1 oraz E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Witaminy A i E wspólnie opóźniają procesy starzenia. Olej tłoczony na zimno zawiera również bardzo dużo wapnia, co sprzyja osobom z nie doborem tego składnika.
Niezwykle cenne w naszej diecie Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, współdziałając z innymi składnikami zawartymi w oleju pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
Stosuje się go głównie w kuchni azjatyckiej. Ostry i wyrazisty smak oleju może podkreślić nie jedną potrawę, która zachwyci niejednego smakosza dobrej kuchni.

Olej kukurydziany

olej kukurydziany
Uzyskiwany jest z kiełków kukurydzy, jego pomarańczowa barwa wskazuje, że tłoczony jest metodą na zimno.
Olej kukurydziany przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo oraz jest swoistym panaceum na procesy starzenia się. Zawdzięcza to dużej zawartości witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Polecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy.
Po otwarciu saszetki wyraźny zapach kukurydzy sprawia, że przyrządzane potrawy będą odznaczały się iście meksykańskim temperamentem!


Oliwa z Oliwek Extra Virgin

oliwa z oliwek
Oliwa pierwszego tłoczenia, uzyskiwana jest dzięki mechanicznemu tłoczeniu oliwek na zimno. W konsekwencji uzyskujemy olej roślinny o łagodnym smaku i zapachu.
Najlepsze gatunki oliwy spożywczej - extra virgin - pochodzą m.in. z Hiszpanii, którą Państwu proponujemy. Jakość oliwy powoduje że nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E ) i minerały (fosfor, potas, żelazo), które wspomagają jej działanie zdrowotne.
Oliwa z oliwek extra virgin bogata jest w tłuszcze jednonienasycone, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a równocześnie podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Polecana jest w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.
Ponadto oliwa z oliwek ma działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga również przy kłopotach z zaparciami.




czwartek, 11 kwietnia 2013

Wieprzowina w marynacie korzennego pomidora

Składniki:
  • 30-40 dag wieprzowiny ( u mnie łopatka)
  • 1 słoiczek sosu korzenny pomidor Luks Pomady
  • 1 łyżeczka ostrej papryki ostrej w proszku ( np. Marsyl)
  • sól i pieprz do smaku
  • woda
Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry ok. 1 cm. Natrzeć z obu stron Solą i pieprzem oraz papryką, Przełożyć do głębszego naczynia i odstawić na 2 h do lodówki. Po tym czasie zawartość słoiczka wyłożyć na mięso i dokładnie wymieszać, tak aby mięso ze wszystkich stron było pokryte sosem. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przełożyć na patelnię i podsmażać z obu stron, zalać ok 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok 30 minut. Gdy płyn wyparuje a mięso nie będzie jeszcze miękkie można podlewać co jakiś czas wodą. W międzyczasie można doprawić solą. Gotowe mięso podawać z ziemniakami i bukietem surówek.

Produkty wykorzystane:
Czatni Korzenny Pomidor Luks Pomada

















Papryka ostra Marsyl


Luks Pomada



Jakiś czas temu do testów otrzymałam wspaniałe przetwory od LUKS POMADY. Na słoiczkach oprócz składu podane zostały także potrawy do których pasują dane konfitury. Smaki konfitur to : czerwona porzeczka, rabarbar, czarny bez i zielony pomidor, którego nigdy wcześniej nie próbowałam w tej postaci, ale wygląda całkiem fajnie. W swej ofercie Luks Pomada posiada także sosy czatnie, które były dla mnie totalnym zaskoczeniem, bowiem nigdy wcześniej nie widziałam tego typu sosów, więc tym bardziej się ucieszyłam możliwością spróbowania. Sosy czatnie to sosy na bazie owoców z dodatkiem przypraw orientalnych.
Czatni to sos na bazie owoców, warzyw, prawie zawsze z dodatkiem cebuli, octu, mieszanki orientalnych przypraw o nutach słodko-pikantnych, nieco cierpkich.
Czatni są wyrazistym i pysznym dodatkiem pasującym do każdej potrawy. Idealnie komponują się z wszelkiego rodzaju mięsami, rybami, serami i pieczywem. Z czatni można eksperymentować na wiele sposobów. W internecie wyczytałam, że są podstawą kuchni indyjskiej. Nazwy sosów bardzo intrygujące: imbirowa śliwka, orientalny rabarbar czy korzenny pomidor. Zapraszam wkrótce po przepisy z wykorzystaniem przetworów Luks Pomady.
"Inspiracją dla produktów Luks Pomada jest 20-lecie międzywojenne, kiedy to na polskich stołach królowały wyśmienite raki, ryby, mięsa i sery, a w przygotowywanie potraw wkładano serce i doświadczenie wielu pokoleń. Marka Luks Pomada tradycyjnym daniom dodaje szczypty nowoczesności, a współczesnym potrawom nadaje charakteru."




*Zdjęcia pochodzą ze strony: http://lowcydizajnu.pl/luks-pomada/

środa, 10 kwietnia 2013

Kasza gryczana z sosem grzybowo-cebulowym

Składniki:
Wykonanie::
 Grzyby zalać 1 l wody i namoczyć. W tej samej wodzie zagotować. Wyjąć i pokroić w paski. Podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy cebulka będzie szklista przełożyć całość do wywaru grzybowego, dodać kostkę bulionu i gotować 20 minut. Mąkę rozpuścić w 1/2 szklance wody. Wlać do wywaru zagęszczając sos. Dodać 2 łyżki śmietanki, doprawić pieprzem i solą. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerz, polać sosem i podawać z surówką.

Produkty wykorzystane:
Kasza gryczana Lestello














Liście laurowe









Ziele angielskie

piątek, 5 kwietnia 2013

Szybka potrawka z kurczaka i papryki

Składniki:
  • ryż Parboiled Britta
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 pierś kurczaka
  • przyprawa Royal Barand grill o smaku piwa 1,5 łyżeczki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia ( użyłam rzepakowego)
Wykonanie:
Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę podsmażyć na oleju i gdy będzie szklista dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski. Wrzucić do kurczaka i smażyć aż papryka będzie miękka. Doprawić w międzyczasie sola i pieprzem oraz przyprawa do grilla. Szybka potrawka gotowa.

czwartek, 4 kwietnia 2013

Lestello

Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania produkty firmy Lestello. Bardzo się ucieszyłam na wiadomość o możliwości wypróbowania tych produktów, bo szczerze mówiąc jeszcze nie miałam okazji. Markę Lestello również poznałam niedawno. Okazało się, że firma Makro K&K producent marki Lestello istnieje na rynku polskim od 1992 r. Głównym profilem działalności firmy jest konfekcjonowanie i produkcja artykułów zbożowych. Jest to obecnie jedna z wiodących firm zajmujących się produkcją i sprzedażą m.in. kasz i ryżu na rynku polskim. Produkty te są dostępne w niemal każdym regionie kraju, jak również za granicą.  

Zapraszam na stronę FB, gdzie organizowane są konkursy i przedstawiane różne nowinki.

A ja otrzymałam do testów:
  • Fasolę białą drobną
  • soczewicę czerwoną
  • soczewicę zieloną
  • ciecierzyce
  • fasolę jaś tyczny
  • kaszę gryczaną
  • ryż brązowy długi
  •  
Niektóre produkty już wykorzystałam a inne pierwszy raz mam w kuchni, dlatego muszę dobrze przemyśleć co z nich przygotować :) Zapraszam wkrótce :)

wtorek, 2 kwietnia 2013

Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą

Składniki:
  • 30 dag kiełbasy cienkiej (ulubionej)
  • 2 jajka
  • 1 litr wody
  • 250 ml barszczu białego z Kochanowa
  • pietruszka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • sól i pieprz
Wykonanie:
 Kiełbasę ugotować w  1 litrze wody. Wlać barszcz, wrzucić majeranek, gotować 5 minut. Zagęścić mąką rozpuszczoną w pół szklanki wody. Doprawić pieprzem i solą, wlać śmietanę. Przed podaniem wrzucić do talerza ugotowane jajko i posypać pietruszką. Smacznego!